60 nieuwe gevallen coronavirus op cruiseschip bij Japan: 3,5 procent opvarenden is nu besmet

Aan passagiers wordt gevraagd zo veel mogelijk in hun cabine te blijven.
REUTERS Aan passagiers wordt gevraagd zo veel mogelijk in hun cabine te blijven.
Het aantal mensen dat op een cruiseschip voor de kust van Japan het coronavirus heeft, is met 60 gestegen. In totaal zijn nu 130 mensen op het schip besmet met het virus. Dat meldt de Japanse televisiezender TBS TV op basis van informatie van het ministerie van Gezondheidszorg.

De Diamond Princess heeft ongeveer 3.700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. De reizigers zitten sinds 3 februari vast op het schip in de haven van Yokohama, ten zuiden van Tokio, nadat bij een reiziger die in Hongkong van boord was gegaan het longvirus was vastgesteld. De quarantaine duurt nog negen dagen. De reizigers krijgen hun geld voor de cruise terug.

Mensen aan boord van het schip hebben beperkte bewegingsruimte, om verdere besmettingen te voorkomen. Passagiers mogen in shiften naar buiten om frisse lucht te halen. Ze worden aangeraden om zelf regelmatig hun temperatuur op te nemen. Een reiziger zegt tegen de Japanse omroep NHK dat hij zich zorgen maakt om zijn gezondheid. Zijn medicijnen zijn bijna op en er is weinig bewegingsruimte. Ruim de helft van de reizigers is zeventig jaar of ouder en kampt met gezondheidsproblemen die losstaan van het nieuwe coronavirus.

De rederij zegt tegen NHK dat er met het ministerie van Gezondheidszorg wordt samengewerkt om de passagiers van voldoende medicijnen te voorzien. Mensen die dat nodig hebben, kunnen telefonisch psychologische hulp krijgen. 

908 doden

In totaal zijn nu al 908 mensen overleden aan het coronavirus, waarvan de overgrote meerderheid in China zelf. Meer dan 40.000 mensen zijn besmet.

Airbnb heeft in verband met het nieuwe virus alle boekingen in de Chinese hoofdstad Peking tot eind deze maand opgeschort. Het gaat om alle boekingen met incheckdata tot en met 29 februari. De gedupeerde reizigers krijgen van Airbnb hun geld terug. Volgens een woordvoerder blijft het bedrijf de situatie in China in de gaten houden. Daarbij volgt Airbnb de richtlijnen van lokale autoriteiten.

De Diamond Princess ligt in de haven van Yokohama, ten zuiden van Tokio, met 3.700 opvarenden.
REUTERS De Diamond Princess ligt in de haven van Yokohama, ten zuiden van Tokio, met 3.700 opvarenden.

Risico op besmetting voor mensen die niet naar China zijn gereisd

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt ondertussen dat de verspreiding van het virus nu ook buiten China kan toenemen met de overdracht van de ziekte door mensen die nog nooit naar het land zijn gereisd. 

“Er zijn verontrustende gevallen van de verspreiding van #2019nCoV door mensen zonder reisgeschiedenis” in China, tweette Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Detectie van een klein aantal gevallen kan wijzen op een grotere verspreiding in andere landen; kortom, we zien misschien alleen het topje van de ijsberg”, voegde de Ethiopiër toe.

Hoewel de verspreiding van de epidemie buiten China nogal gematigd lijkt, waarschuwde Ghebreyesus dat de epidemie zou kunnen versnellen: “Inperking (van het virus) blijft ons doel, maar alle landen moeten de strategie van isolatie gebruiken voor de eventuele komst van het virus.”

Gezondheidsmedewerkers in beschermende pakken gaan aan boord van de Princess Diamond.
REUTERS Gezondheidsmedewerkers in beschermende pakken gaan aan boord van de Princess Diamond.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vince De Cuyper

  Bart, het gaat om 3.5% van de mensen op de boot. Goed lezen aub.

 • Bart De Keulenaere

  3,5%....als je weet dat er in Wuhan 10 miljoen mensen wonen, dan kan een snelle rekenaar al vlug zien dat 3,5% daarvan gelijk is aan 350000, wat toch lichtjes verschilt van de officiële ( 40000 ) cijfers. Mortaliteit is momenteel 2,5%, dus 8750 doden ( officieel 940 ). Doe dus alle officiële cijfers maal 10 en je komt in de buurt.

 • rik cappelle

  Het was toch maar een fait divers dat virus ????

 • Martin Meuris

  Vroeger met het aids virus zei men dat men het virus niet kon krijgen door ademen, handen geven enz. Nu gaat het ook om een virus dat blijkbaar wel door ademen of aanraken wordt verder gegeven. Duidelijkheid aub of weten ze het zelf ook weer niet.

 • Eric Vancauwenbergh

  Hainan Airlines blijft maar vliegen, hoe worden deze mensen nagekeken bij hun landen in Zaventem