6 pistolen en 300 dumdumkogels gestolen uit kantoor Zweedse premier

Het Rosenbad-gebouw in hoofdstad Stockholm doet eveneens dienst als regeringszetel.
wikipedia Het Rosenbad-gebouw in hoofdstad Stockholm doet eveneens dienst als regeringszetel.
De veiligheidsdiensten in Stockholm zijn in verlegenheid gebracht door de opmerkelijke diefstal van zes pistolen en 300 dumdumkogels uit het gebouw waar de Zweedse premier Stefan Löfven kantoor houdt. De krant Dagens Juridik bracht de zaak gisteren naar buiten.

Hun bron stelt dat de diefstal koste wat kost stil moest gehouden worden. De zes pistolen van het type Glock-17 en de driehonderd dumdumkogels (kogels die uitzetten bij het treffen van het lichaam, red.) lagen in het Rosenbad-kantoorgebouw opgeslagen als beschermingsmaatregel. In geval van een zwaar veiligheidsincident zoals een terreurdreiging of een gijzeling konden de vuurwapens worden uitgedeeld aan de beveiligers.

Het gebouw in het centrum van de Zweedse hoofdstad onderging recent verbouwingswerken. Het is nog niet duidelijk wanneer de wapens en munitie precies zijn verdwenen. Een woordvoerster van de politie bevestigt dat op 25 oktober een onderzoek is opgestart. Privébedrijf Securitas staat in voor de bewaking van de regeringszetel en zag die dag zich genoodzaakt om de diefstal door te geven aan de politie.

“Een of meerdere onbekenden moeten tot in de wapenkamer zijn geraakt en de wapens en munitie hebben meegenomen. Hoe dat is gelukt, weet niemand”, stelt de bron van Dagens Juridik nog.

Het uit 1902 daterende gebouw ligt aan de Norrström-rivier en huist ook het kabinet van de Zweedse justitieminister. Noch justitie, noch een regeringswoordvoerder willen meer kwijt over de zaak.

Een Glock 17-pistool
wikipedia Een Glock 17-pistool
De Zweedse premier Stefan Löfven.
afp De Zweedse premier Stefan Löfven.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Van Buggenhout

  Waarschijnlijk geen klassieke dumdumkogels maar een soort hollow-point munitie. Die zet ook uit bij inslag, maar minder dan een dumdum. Doel van de hollow-point munitie is grotere stopkracht verkrijgen en de kans verkleinen dat de kogel door de aanvaller heen gaat en een onschuldige die er achter staat zou treffen.

 • Amber Habex

  Erik, ze mogen niet gebruikt worden voor internationale oorlogsvoering. Er bestaat geen wet die lokale politiekorpsen verbied deze te gebruiken.

 • Jeanne Helsen

  Klopt,Erik, al sedert 1899 maar wel alleen voor militairen. Dus politie, veiligheidsdiensten, jagers en gangsters maken er gretig gebruik van. Overigens heten ze nu hollow point.

 • piet devlieger

  Dumdum- of hollow point kogels zijn internationaal verboden. Wat heeft die Zweedse premier daarover te vertellen ?

 • Erik Woeter

  Wanneer wordt de vervolging van dat Heerschap gestart. Dumdumkogels zijn verboden.