53 keer levenslang voor Turks brein achter bomaanslag bij Syrische grens

Beschadigde auto's na de bomaanslag bij de grens van Reyhanli.
REUTERS Beschadigde auto's na de bomaanslag bij de grens van Reyhanli.
Een Turkse man die het brein was achter een bomaanslag bij de Syrische grens, komt waarschijnlijk nooit meer vrij. Vandaag kreeg hij van de rechtbank 53 keer levenslang. Op 11 mei 2013 kwamen bij de grensplaats Reyhanli in de provincie Hatay tientallen mensen om het leven, toen twee autobommen ontploften.

Ten tijde van de aanslag beschuldigde Turkije een groep die loyaal was aan de Syrische president Bashar al-Assad van het uitvoeren van de aanslagen. Damascus ontkende elke betrokkenheid. Het brein achter de aanslag, de 34-jarige Turk Yusuf Nazik, is nu veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege het verstoren van de eenheid van de staat en 52 keer levenslang voor het doden van 52 mensen, aldus persbureau Anadolu.

Hij werd ook veroordeeld tot een extra 5306 jaar en zes maanden celstraf voor verschillende andere misdaden, waaronder de poging tot moord op 130 mensen, het lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie en het bezit van explosieven voor activiteiten van terroristische organisaties. Vorig jaar werden al 22 mensen veroordeeld in verband met de aanslag.

Nazik werd gevangengenomen in Syrië, in de door de regering gecontroleerde regio Latakia, door leden van de Turkse inlichtingendienst MIT, zei een Turkse veiligheidsfunctionaris afgelopen september. Anadolu meldde destijds dat Nazik had bekend dat hij orders van de Syrische inlichtingendienst had gekregen om de aanslag in Turkije te plannen en het vervoer van explosieven te regelen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.