52 procent Catalanen wil onafhankelijkheid

AFP
Ruim 80 procent van de bevolking van Catalonië is volgens een peiling voor een referendum over de onafhankelijkheid van de economisch sterkste regio van Spanje. Tweeënvijftig procent van de Catalanen zou bij een dergelijke volksraadpleging voor de oprichting van een eigen staat stemmen. Dat bleek uit een vandaag bekendgemaakte bevraging van de Spaanse radiozender Cadena Ser. Slechts 24 procent zou tegen een afscheuring van Spanje stemmen.

Tienduizenden Catalanen waren vandaag onderweg om een 400 kilometer lange menselijke ketting door de hele regio in het noordoosten van Spanje te vormen. Onder de slogan 'De Catalaanse weg naar de onafhankelijkheid' zullen ze in de namiddag voor de oprichting van een eigen staat demonstreren. De menselijke ketting zou vanaf de Pyreneeën tot aan de aanpalende regio Valencia lopen.

Baltisch voorbeeld
Als voorbeeld voor de menselijke ketting geldt een gelijkaardige actie uit 1989 in de Baltische republieken Estland, Letland en Litouwen, die toen nog bij de Sovjetunie behoorden. De Catalanen vierden vandaag hun "nationale feestdag". Daarmee wordt herinnerd aan de verovering van Barcelona op 11 september 1714 door de troepen van de Spaanse koning Felipe V. De inname van de stad had een erkenning van de Catalaanse autonomierechten tot gevolg.