500 migranten op zee gered ten zuiden van Italië

Begin mei werden 358 migranten gered door de Italiaanse marine.
GETTY Begin mei werden 358 migranten gered door de Italiaanse marine.
De Italiaanse marine heeft vandaag ongeveer 500 illegale migranten in twee grote boten gered ten zuiden van Sicilië. Onder hen bevonden zich 133 minderjarigen en 64 vrouwen. De reddingsoperatie duurde de hele nacht.

Een helikopter van de marine lokaliseerde gisterenavond twee boten ten zuiden van Capo Passero, ten zuidoosten van Sicilië. De ene boot werd voortgesleept door de andere, nadat een vaartuig averij had opgelopen.

Omwille van de slechte weersomstandigheden en de afwezigheid van veiligheidsmateriaal op de vaartuigen begon de Italiaanse marine een reddingsoperatie, waarbij ze geholpen werden door meerdere handelsschepen. De migranten kregen reddingsvesten toegeworpen en werden van de boten gehaald door een fregat en een patrouillevaartuig. Daarbij kwamen vrouwen en kinderen eerst aan de beurt. Omwille van de verslechterende weersomstandigheden werd de reddingsoperatie onderbroken en 's morgens hervat.

Op 12 mei stierven zo 14 personen tijdens een schipbreuk. De Italiaanse marine redde toen meer dan 200 migranten. Sinds het begin van 2014 kwam al 22.000 migranten en vluchtelingen aan op de Italiaanse kust. Dat is zes keer meer dan dezelfde periode in 2013, volgens Rome.

'Mare Nostrum'
De reddingsoperatie kadert in de operatie 'Mare Nostrum', die in het leven werd geroepen toen de voorbije herfst meer dan 400 doden vielen in twee stormen nabij Lampedusa en Malta. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, herhaalt van tijd tot tijd dat "de Middellandse Zee geen Italiaanse, maar een Europese grens is". Alfano klaagt daarmee het gebrek aan steun vanwege de Europese unie aan.