500 manifestanten in Vietnam opgepakt na protest tegen Chinees booreiland

EPA
In Vietnam zijn na massaal protest tegen de vestiging van een Chinees olieboorplatform in een door beide landen geclaimd gebied in de Zuid-Chinese Zee, 500 mensen opgepakt. Dat heeft de politie vandaag laten weten. "De opgepakte personen werden op heterdaad betrapt op plunderingen, diefstal en brandstichting", aldus een politieverantwoordelijke.

Tijdens het protest, waaraan duizenden Vietnamezen deelnamen, werden meer dan tien fabrieken in brand gestoken. De getroffen fabrieken en kantoorgebouwen werden vervolgens door de arbeiders geplunderd. Bij het protest werden volgens officiële bronnen in totaal zo'n honderd fabrieken beschadigd. Het gaat daarbij niet alleen om Chinese, maar ook om Taiwanese bedrijven. Ook raakten volgens de Taiwanese autoriteiten twee Taiwanezen gewond bij de onlusten.

De protesten vonden in een Vietnamees-Singaporese industriezone plaats. De communistische staat laat normaal gezien geen demonstraties toe. Deze protesten liggen echter in de politieke lijn van Hanoi. De regering had tegen de bouw van het platform in de Paraceleilanden zelf scherp geprotesteerd. China heeft sinds 1 mei zowat 80 schepen, waaronder oorlogsschepen, ingeschakeld om het platform te beschermen. Peking stelt dat het betwist gebied zich in Chinese territoriale wateren bevindt. Voor Hanoï daarentegen gaat het om een Vietnamese economische zone.