500 Belgen hebben gevangenis Tilburg verlaten

ANP
De laatste Belgische gedetineerden die in de Nederlandse gevangenis van Tilburg verbleven, zijn vanmorgen uit de penitentiaire instelling vertrokken. Het huurcontract van de Belgische staat eindigt op het einde van dit jaar. Van de bijna 500 gedetineerden die er op 1 mei 2016 nog zaten, zijn er 133 vrijgesteld en 363 overgeplaatst naar inrichtingen in het noorden en het zuiden van het land. Dat blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

De Belgische staat maakte sinds februari 2010 officieel gebruik van de gevangenis in Tilburg. De deal werd nog beklonken onder het ministerschap van Stefaan De Clerck, met als bedoeling om de overbevolking in de Belgische cellen terug te dringen.

Het huurcontract voor de Koning Willem II-gevangenis in Tilburg, net over de Belgisch-Nederlandse grens, loopt op het einde van 2016 af nadat de deal al eens verlengd was in 2013. Vandaag zijn de laatste gedetineerden opnieuw overgebracht naar België. Het betekent meteen ook het einde voor de gevangenis in Tilburg.

Het detentiebeleid in Tilburg verschilde wel van de Belgische variant. De gedetineerden zaten met acht in een ruime cel. En de cipiers hadden naast hun bewakingsopdracht ook de taak om meer tussen de gevangenen te opereren om zo het menselijk contact te optimaliseren.

Herverdeling
Op 1 mei van dit jaar zaten er nog 496 gevangenen in de Nederlandse cellen. Uiteindelijk werden er 363 gedetineerden overgeplaatst en 133 vrijgelaten. 257 gevangenen komen in een Nederlandstalige inrichting (regio Noord) terecht: 73 in Merksplas, 66 in Wortel, 33 in Beveren, 23 in Leuven-Centraal, 23 in Turnhout, 11 in Hoogstraten, 6 in Brugge, 5 met beperkte detentie in Antwerpen, 4 in de hulpgevangenis van Leuven, 3 in Hasselt, 3 in Dendermonde, 3 in Ruiselede, 3 in Gent en 1 in beperkte detentie in Sint-Gillis.

In de Franstalige gevangenissen (regio Zuid) worden er 106 gedetineerden ondergebracht: 31 in Itter, 23 in Andenne, 17 in Leuze, 17 in Jamioulx, 5 in Marche, 5 in Aarlen, 3 in Lantin, 2 in Doornik, 2 in Hoei en 1 in Bergen.