50.000 Italianen verzamelen in Rome na oproep van extreemrechtse Salvini

EPA
In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn vanmiddag tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de Italiaanse regering. Matteo Salvini,  leider van de Italiaans extreemrechtse partij Lega, had opgeroepen om massaal naar Rome te komen.

De betoging startte aan het Piazza di San Giovanni in Laterano. Daar trok Salvini in een toespraak fel van leer tegen de regering van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Die staat sinds begin september aan het hoofd van een regering van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de sociaaldemocratisch Partito Democratico (PD). Ook de voormalige premier Silvio Berlusconi sprak de manifestanten toe.

“Dit is het Italië dat werkt en lijdt, dat droomt en hoopt”, aldus Salvini, die vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken was in de populistische regering van zijn Lega met de Vijfsterrenbeweging. Hij was het die in augustus de stekker uit die coalitie had getrokken. Salvini hoopte na een sterke prestatie in de Europese verkiezingen zijn partij nog sterker te maken bij nieuwe verkiezingen. Maar de nieuwe coalitie van de Vijfsterrenbeweging met de linkse Sociaal Democraten (PD) verijdelde dat plan.

De extreemrechtse politicus Matteo Salvini
EPA De extreemrechtse politicus Matteo Salvini

Populariteit versterken

Salvini richtte zich tijdens zijn toespraak op de zwakke plekken van de nieuwe overheid, zoals een conflict deze week over de begroting. Daarmee wil hij zijn populariteit versterken. Uit opiniepeilingen blijkt dat de partij Lega enige steun heeft verloren sinds Salvini de vorige regering ten val heeft gebracht. Toch blijft de partij de grootste in Italië met ongeveer 30 procent van de stemmen.

Volgens de organisatie waren er 200.000 demonstranten, de politie hield het op 50.000. 

EPA
AP
EPA9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  raar genoeg zijn volgens de extreem-rechtse supporters die 50.000 nu wél representatief tov de ganse bevolking. Als volgens hen er 50.000 linkse zouden protesteren zouden ze die peanuts wél naar voor schuiven. Rare kronkels ... Maar wie het schoentje past trekke het aan natuurlijk

 • Ronald Beintema

  Matteo Salvini is echt.....hij is er voor het eigen volk, eigen cultuur en bijbehorende normen en waarden! Niets extreems aan!!! Deze man MOET president van Italië worden!!!

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo, Salvini is geniaal genoeg om Italië van de ondergang te redden !

 • Lucien Mertens

  En wie mij nu wil vertellen dat dit allemaal nazi's of fascisten in wording zijn, die kan ik echt niet ernstig nemen hoor. Deze verrechtsing is zowat de tendens in heel Europa, en ze heeft maar één reden...de totale onverschilligheid van een extreemlinkse elite voor de verzuchtingen het eigen volk, volk dat door deze elitaire betweters nog steeds als onmondig, dom en dus te verwaarlozen gezien wordt.

 • Jan Damart

  Een ijdeltuit van de ergste soort, in Berlusconi-traditie, die het volk en de democratie misbruikt om aan de macht te komen. Ik zal blij zijn wanneer dit soort social media populisten weer uit de mode raakt. Nu goed, de arme jongen had op een miljoen mensen gehoopt, het werden er vijftigduizend, misschien zegt dat ook al genoeg.