5 jaar na ontvoering Boko Haram zitten 112 Nigeriaanse schoolmeisjes nog altijd vast

Exact vijf jaar geleden ontvoerde terreurgroep Boko Haram 276 Nigeriaanse schoolmeisjes. Ze worden ‘s nachts uit de slaapzaal van hun school gehaald en meegenomen in vrachtwagens. Een maand later, in mei 2014, geeft Boko Haram beelden vrij waarop de meisjes gesluierd zijn. Ze zijn allemaal bekeerd tot de islam.

De ontvoering vond plaats op het terrein van hun internaat in Chibok, in het noordoosten van het land. Honderden meisjes tussen twaalf en zeventien jaar werden door gewapende militieleden van Boko Haram gedwongen op vrachtwagens te stappen. Die reden de brousse in. Voor tientallen onder hen was dat het laatste teken van leven. De ontvoering zorgde wereldwijd voor verontwaardiging. Onder meer de Amerikaanse first lady Michelle Obama hield een pleidooi om de meisjes vrij te krijgen.

Onderhandelingen met de rebellen leidden de afgelopen jaren al tot de vrijlating van meer dan honderd meisjes. Meer dan vijftig konden zelf ontsnappen. Velen van hen bleken uitgehuwelijkt of deden dienst als (seks)slavin of kamikaze bij Boko Haram. De ouders van de 112 vermiste kinderen blijven intussen de hoop koesteren dat ze vroeg of laat hun dochter zullen weerzien. 

5 jaar later zijn 112 van de 276 Nigeriaanse schoolmeisjes nog altijd in handen van terreurgroep Boko Haram.
CNN 5 jaar later zijn 112 van de 276 Nigeriaanse schoolmeisjes nog altijd in handen van terreurgroep Boko Haram.