48.000 stakende ambtenaren aan de deur gezet in India

Bevoegd minister Kalvakuar Chandrashekar Rao (rechts onderaan op de foto) weigert opnieuw te onderhandelen met de stakers.
AFP Bevoegd minister Kalvakuar Chandrashekar Rao (rechts onderaan op de foto) weigert opnieuw te onderhandelen met de stakers.
In de Indiase deelstaat Telangana, in het zuiden van het land, zijn de 48.000 personeelsleden van de State Road Transport Corporation ontslagen. Dat gebeurde na een meerdaagse staking. De regering had hen een deadline opgelegd om weer aan het werk te gaan, maar die werd genegeerd, waarna men gisteravond besliste om iedereen te ontslaan.

Bevoegd minister Kalvakuar  Chandrashekar Rao weigert opnieuw te onderhandelen en startte al een procedure op om nieuw personeel aan te werven. "Het is een onvergeeflijke misdaad dat ze een staking begonnen zijn in het (drukke) feestseizoen en op een moment dat het bedrijf zwaar verlies lijdt en de schulden opstapelt", aldus de minister aan de zender NDTV.

De voorbije dagen zijn er miljoenen Indiërs onderweg naar familie om het Hindoe festival, dat morgen plaatsvindt, te vieren.

De overheid bestempelde de staking via een bijzondere wet als "illegaal" en kon dus iedereen die het werk neerlegde zomaar ontslaan. Het is trouwens niet de eerste keer dat India van deze methode gebruikmaakt. Ook in 2003 werden in de deelstaat Tamil Nadu maar liefst 170.000 ambtenaren en leraars ontslagen wegens staking. Een deel van hen werd later weer in dienst genomen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Beyen

  Slecht beleid en management, bedrijf was al lang failliet als het prive was.

 • an van den put

  staken is een recht. ze zullen da nie zomaar doen. heb ooit een docu gezien, en da is daar schrijnend wa ze daar verdienen. en das is in meer landen. dan is het hier nie zo slecht, vergeleken met die landen. ma ik ga ook nie akkoord met hoe het er hier aan toe gaat.

 • Karel Vanormelingen

  Goed zeer goed dan zijt ge al bevoorrecht tov iedereen en wild ge nog meer idem hier

 • Hubert Wouters

  Die zullen nooit meer staken, zelfs diegene die later terug aangenomen worden zullen nooit meer staken. Zeker weten.

 • kurt clybouw

  Voilà zo moet het