47 doden bij vliegtuigcrash in Taiwan

AP
Ondanks de stormwaarschuwingen is een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij TransAsia met 58 mensen aan boord in Taiwan opgestegen. Het toestel wilde een noodlanding maken, maar crashte en kwam in twee huizen terecht. 47 passagiers overleefden het niet, dat is door de Taiwanese luchtverkeersleiding vandaag bevestigd.

Bij de mislukte noodlanding van een vliegtuig zijn in Taiwan tijdens stormachtig weer tientallen mensen om het leven gekomen. Van de 58 mensen aan boord stierven er 47. Elf inzittenden bij het ongeval op het eiland Penghu raakten gewond. Beelden van de crashplaats toonden een veld vol brokstukken. Het toestel haalde in de storm en regen de landingsbaan niet en stortte kort voor de luchthaven te pletter in de buurt van een dorpje, aldus de Chinese staatstelevisie CCTV. Daar is het toestel van de luchtvaartmaatschappij Transasia in vlammen opgegaan. De gewonden werden volgens mediaberichten met zware verbrandingen naar ziekenhuizen gebracht. Het aantal doden kan nog oplopen.

Vlucht GE222, met 54 passagiers en vier bemanningsleden aan boord, was volgens het Taiwanese persbureau CNA van de internationale luchthaven Kaohsiung in het zuiden van Taiwan om 17.43 uur opgestegen met bestemming de Magong-luchthaven op het eiland Penghu. Het toestel kondigde zijn landing bij de verkeerstoren van Magong voor 19 uur aan, toen hevige regen en wind over het eiland raasden.

Onduidelijke omstandigheden
Enkele uren voor het ongeval was tyfoon Matmo over Taiwan getrokken. Daarom waren de meeste vluchten op de eilandenstaat afgelast. Het is niet duidelijk waarom het gecrashte vliegtuig van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij toch is opgestegen. Het vertrek was door het slechte weer met twee uur vertraagd.

Een woordvoerder van de luchtverkeersleiding zei over de oorzaak: "Of het aan de krachtige wind en de regen lag, moeten we nog uitmaken. De tyfoon was wel al verder getrokken, maar de weersomstandigheden konden nog slecht geweest zijn". Experten werden naar de plaats van het ongeval gestuurd.

REUTERS
REUTERS
Sheng Ching, de directeur van de Taiwanese luchtvaartautoriteit, spreekt met de media over de vliegtuigcrash.
AFP Sheng Ching, de directeur van de Taiwanese luchtvaartautoriteit, spreekt met de media over de vliegtuigcrash.
EPA