450 Nederlanders betogen voor Tibet

Ongeveer 450 mensen hebben in Den Haag bij de Chinese ambassade geprotesteerd om hun solidariteit te tonen met het Tibetaanse volk. Een demonstrant wist over een hek te klimmen en het terrein van de ambassade te bereiken. De betoger haalde de Chinese vlag naar beneden en hees de Tibetaanse vlag.

Geschokt door emoties
De demonstratie werd georganiseerd door de International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland. Een woordvoerder van de initiatiefnemers zegt 'erg geschokt' te zijn dat er bij het protest zoveel emotie vrijkwam. Verschillende betogers huilden of vielen bijna flauw.

80 doden, 72 gewonden
Volgens berichten van de Tibetaanse regering in ballingschap zijn er bij betogingen in het land de afgelopen dagen tachtig doden en 72 gewonden gevallen. China houdt het op tien doden. De Dalai Lama wil dat er een internationaal onderzoek komt naar het optreden tegen de demonstranten in Tibet. Volgens hem is er sprake van culturele genocide, al dan niet met opzet.

China houdt vol dat Tibet bij China hoort. Tibetanen stellen daartegenover dat Tibet eeuwenlang onafhankelijk was. Zij beschuldigen China ervan de Tibetaanse cultuur te onderdrukken door toe te staan dat de regio meer en meer wordt bevolkt door Chinezen. (novum/edp)