45 agenten gewond na massabetoging tegen coronamaatregelen Berlijn

20.000 betogers waarvan het grote merendeel zonder mondmasker stapten mee aan de bekende laan Unter den LInden. Het leek wel de Love Parade.
AFP 20.000 betogers waarvan het grote merendeel zonder mondmasker stapten mee aan de bekende laan Unter den LInden. Het leek wel de Love Parade.
In Berlijn zijn 45 agenten zaterdag gewond geraakt toen zij een massabetoging tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis, maakte de politie bekend.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondmaskers. Deelnemers die toch opdaagden met een mondkapje werden uitgelachen.

Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen. Daartoe zou ook besloten zijn omdat de veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Veel aanwezige demonstranten droegen geen mondmasker of hielden zich niet aan de richtlijnen voor sociale afstand.

De betoging ontaardde na afloop in relletjes.
Fabian Sommer/dpa De betoging ontaardde na afloop in relletjes.

De organisator van het evenement moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden, zei de Berlijnse politie eerder. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Ook vanuit de Duitse regering klonk kritiek op het gedrag van de demonstranten.

Aanvankelijk berichtte de Berlijnse politie over achttien gewonde agenten. Dat aantal is inmiddels tot 45 opgelopen.

EPA
Christoph Soeder/dpa
Fabian Sommer/dpa
Enkele betogers, hier wel een mondmasker om niet herkend te worden, gooiden rookbommen naar de oproerpolitie.
Fabian Sommer/dpa Enkele betogers, hier wel een mondmasker om niet herkend te worden, gooiden rookbommen naar de oproerpolitie.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Van De Velde

  De Duitsers durven tenminste op straat komen op straat komen voor hun rechten en waar ze in geloven. De Vlamingen kunnen veel commentaar geven zolang het niet in het openbaar is, en niemand weet wie ze zijn. Voor de rest: braafjes thuis blijven. En ik spreek hier niet (alleen) over mondmaskers en andere corona maatregelen.

 • Willy Cornelis

  Elke dag sterven er mensen die of de regels niet volgden of de regels niet kenden... hHt zal je kind maar wezen.. Als jij gerust zijt, kan de rest maar stikken. Dat is het eindresultaat van onze welvaart. Ook zdat al ooit eindigen.

 • Lindsey Clauw

  Hoeveel veel vrijheid gaan ze hebben als ze worden beademd in het ziekenhuis?!

 • Wim Salomon

  Agenten dubbel betalen voor de risico's die ze lopen.

 • willems michel

  Swinnen, dit is echt het belachelijkste wat ik in deze crisis al gehoord heb. Een zeer grote mond, maar daarna al wenend afdruipend zoals die skater die een slag van de politie kreeg. Chinese toestanden zijn doden en veel miserie.