43 doden in Egyptische kerken: IS eist aanslagen op

Ook prestigieuze universiteit van soennitische islam veroordeelt "laffe terreurdaad"

AFP
Bij twee bomaanslagen op koptische kerken in Egypte zijn op Palmzondag minstens 43 mensen om het leven gekomen. In de stad Tanta sneuvelden 27 mensen en vielen er 78 gewonden, in de havenstad Alexandrië zijn intussen al 16 dodelijke slachtoffers geteld. Islamitische Staat eist de aanslagen op, zo meldt het agentschap Amaq, dat banden heeft met de terreurorganisatie.

De eerste explosie deed zich omstreeks 10.00 uur voor tijdens een viering in de kerk Mar Girgis in Tanta, een stad aan de Nijldelta op ongeveer honderd kilometer van Caïro. Op deze christelijke feestdag was er tijdens de mis veel volk in de kerk, volgens de staatstelevisie het grootste christelijke gebedshuis in de regio.

"De explosie vond plaats op de eerste rijen, nabij het altaar, tijdens de mis", meldt persverantwoordelijke Tarek Atiya van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De staatsnieuwssite Al-Ahram haalt ooggetuigen aan volgens wie een kamikaze zichzelf had opgeblazen. Zevenentwintig mensen overleefden de aanslag niet.

AFP

Alexandrië

Enkele uren later was de kerk Mar Morcos in Alexandrië het doelwit. Een zelfmoordterrorist probeerde zich een weg naar binnen te banen, maar toen agenten hem tegenhielden, blies hij zichzelf op. Minstens zestien mensen kwamen om het leven.

Ook de koptische paus Tawadros II was er aanwezig, maar volgens een verantwoordelijke van de Koptische Kerk had hij het gebouw reeds verlaten op het moment van de explosie.

EPA

Paus

Eind deze maand brengt paus Franciscus een bezoek aan Egypte. Hij bood zijn diepe medeleven aan aan paus Tawadros II, de Koptische Kerk en de hele Egyptische natie. Het gaat om één van de zwaarste aanslagen op de Egyptische kopten in de voorbije jaren.

AFP

Ongeveer 10 procent van de meer dan 90 miljoen inwoners van Egypte zijn christenen. Ze leven grotendeels in vrede met de moslimmeerderheid, hoewel er af en toe spanningen zijn.

De Koptisch-Orthodoxe Kerk in Egypte vormt de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten. Ongeveer tien procent van de 92 miljoen Egyptenaren behoren tot de gemeenschap.

REUTERS

Reacties

President Abdel Fatah al-Sisi heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen om de gevolgen van de aanslagen te bespreken. Premier Cherif Ismaïl veroordeelt de aanslagen en beklemtoonde "de vastberadenheid van de staat om dergelijke terreurdaden te verhinderen en de wortels van het donkere terrorisme uit te roeien".

"Het terrorisme treft Egypte opnieuw, dit keer op Palmzondag", tweet de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmed Abu Zeid. Ook al-Ahzar, de prestigieuze universiteit van de soennitische islam in Caïro, veroordeelt "de laffe terreurdaad".

rv