42 procent van de Fransen tegen nieuwe moskeeën

UNKNOWN

Enkele dagen na het Zwitsers bouwverbod op minaretten tekent zich ook in Frankrijk een groeiende wantrouwige houding tegenover de islam af. Ongeveer 42 procent van de Fransen is volgens een bevraging tegen de bouw van nieuwe moskeeën.

Radicalisering
"De geremdheid tegenover de islam was nog nooit zo groot", zei een opiniepeiler van het ifop-instituut in de krant Le Figaro. Bij de vraag naar minaretten is de afwijzing met 46 procent nog groter. De aanvaarding van nieuwe moskeeën is de voorbije twee decennia met 19 procent nog nooit zo laag geweest. "In 2009 is de publieke opinie over de islam in Frankrijk geradicaliseerd en heeft tegen de zichtbaarheid ervan gekeerd", luidt het.

Garagemoskee
De afwijzing van nieuwe moskeeën is onder de rechtsconservatieve aanhangers van president Nicolas Sarkozy met 48 procent hoger dan het gemiddelde. Sarkozy had zich er destijds als minister van Binnenlandse Zaken voor ingespannen moslims uit de "garagemoskeeën" te halen, waar buitenlandse predikers hen ongecontroleerd konden beïnvloeden.

Sarkozy was zelfs van plan de strikte scheiding tussen godsdienst en staat in Frankrijk te blokkeren om de openlijke financiering van moskeeën mogelijk te maken. Dat voorstel hebben de socialisten onlangs weer op tafel gelegd. (dpa/adb)

UNKNOWN
UNKNOWN