400 kinderen mogelijk bewust besmet met hiv: “Wie zal nu nog met haar spelen?”

Een Pakistaanse dokter screent een kind op hiv in het ziekenhuis.
AP Een Pakistaanse dokter screent een kind op hiv in het ziekenhuis.
In Pakistan testten meer dan 400 kinderen afgelopen maand positief op hiv. Een dokter is aangehouden omdat hij het virus mogelijk moedwillig verspreid heeft. 

In Larkana, in het zuiden van Pakistan, is een recente uitbraak van het hiv-virus het werk van dokter Ghangharo, zelf een aidspatiënt, die zijn patiënten met een vieze injectienaald behandelde. Onderzoek moet nog uitwijzen of dat bewust gebeurde. Pakistan is namelijk een land waar hygiënische laksheid een wijdverspreid fenomeen is en waar zo’n 600.000 kwakzalvers zich als dokter voordoen. Twee mogelijke verklaringen voor waarom Pakistan het op een na snelst groeiende percentage hiv-patiënten in Azië telt. 

“Met wie kan ze spelen? En als ze groot is, wie wil dan met haar trouwen?”, vraagt de moeder van een 4-jarig meisje dat bevestigd kreeg dat ze hiv draagt. De ouders van besmette kinderen vrezen voor hun toekomst, zeker omdat de besmettingen plaatsvonden in een gebied waar de toegang tot goede behandelingen beperkt is. “Alsjeblief, stuur ons medicijnen om onze kinderen te genezen, anders zullen ze allemaal sterven, toch?”, klinkt het wanhopig. 

20.000 nieuwe gevallen

Ook de moeder van een 10-jarige jongen vertelt aan het AP-persagentschap dat ze zich grote zorgen maakt. Ze vreest dat ook andere leden van haar gezin de ziekte zullen oplopen. Op het eerste zicht leek er niets aan de hand toen haar zoontje thuiskwam met koorts. De dokter schreef paracetamol voor en zei haar dat ze niet ongerust moest zijn. Maar de moeder panikeerde toen ze hoorde dat kinderen die met koorts naar huis kwamen positief testten op hiv. 

Het aantal hiv-besmettingen neemt in snel tempo toe. Alleen al in 2017 waren er 20.000 nieuwe gevallen. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joke Weyts

    Wat er tegenwoordig allemaal in de wereld gebeurt, je houdt het niet voor mogelijk. De realiteit is erger dan de ergste horrorfilms.