400 kilo cocaïne gevonden in Russische ambassade in Buenos Aires: "Diplomatieke bagage"

AFP
In de Russische ambassade in Buenos Aires is bijna 400 kilo cocaïne aangetroffen. De drugsvondst werd al meer dan een jaar geleden gedaan, maar is onder de pet gehouden in verband met het onderzoek. Dat hebben de Argentijnse autoriteiten vandaag bekendgemaakt. 

Eind 2016 ontdekte ambassadepersoneel dat in een van de panden van de diplomatieke vertegenwoordiging 389 kilo coke was verstopt. Het spul zat in twaalf koffers, die als diplomatieke bagage naar Rusland zouden gaan. De Argentijnse politie werd ingelicht en die besloot in samenwerking met collega's in Rusland de cocaïne te vervangen door meel en de lading te volgen met gps-apparatuur.

Nu, veertien maanden later, is de operatie afgerond. Minister van Veiligheid Patricia Bullrich meldt dat in verband met de zaak vijf mensen zijn gearresteerd, van wie drie in Rusland. Bullrich zegt dat in haar land een Russische functionaris en een Argentijnse politieman zijn aangehouden. Een zesde verdachte is nog voortvluchtig. Hij verblijft vermoedelijk in Duitsland.

AP
AFP
AFP
AFP
AFP
De Russische ambassade in Buenos Aires.
REUTERS De Russische ambassade in Buenos Aires.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Hij was misschien van plan een paar streekprodukten als souvenir naar Rusland te brengen

 • Charles Petitjean

  Diplomatieke onschendbaarheid, waarvoor is dat eigenlijk nodig? Inderdaad om die arrogante pipo's van politiekers hun misdadige gang te laten gaan. Wraakroepend.

 • Stefanie van Dijk

  @Bjorn Eeckhout, helemaal mee eens, er is al veel te veel weggesluisd onder de noemer diplomatieke onschendbaarheid Maar ik moet zeggen dat deze zaak wel heel mooi is aangepakt!

 • Jef Heffens

  Dat is al een halve eeuw bezig in Europa. Turkse diplomaten brengen via hun diplomatieke kopper drugs binnen in o.a. Bergen. Bepaalde drugs zijn niet strafbaar in Turkije en die brengen ze binnen in België via hun diplomatieke koffers want die mogen niet gecontroleerd worden.

 • kamiel Beke

  In België zouden ze dat niet durven doen, en vooral niet de ambassadeur die voor enkele in Frankrijk leefde als Lodewijk XIV.