40 keer sterker dan heroïne: dodelijkste drug in Verenigde Staten lijkt nu ook aan opmars bezig in Frankrijk

AP
Het equivalent van 5 korrels tafelzout zijn voldoende voor een overdosis en dat maakt van fentanyl een extreem gevaarlijke synthetische drug. In de Verenigde Staten was hij vorig jaar verantwoordelijk voor tienduizenden doden en nu lijkt hij ook aan een opmars bezig in Frankrijk.

Eind november nog werd in Parijs een 34-jarige man opgepakt nadat 580 gram fentanyl gevonden was in zijn flat in het 19de arrondissement. De man – die informatica en chemie studeerde – bleek de drugs zelf gemaakt te hebben in een artisanaal laboratorium. Hij had 1 kilogram aangekocht in China via het darkweb voor 1.100 euro en het gezuiverd en onder meer vermengd met lactose om het risico op overdosissen te verkleinen. Het resultaat: duizenden dosissen.

Markt

Volgens Christophe Descoms, het hoofd van de drugsbrigade van de gerechtelijke politie van Parijs kan fentanyl inderdaad aan een opmars bezig zijn in Frankrijk. “Toch hopen we nog altijd dat Frankrijk geen echte markt wordt”, zegt hij. “Wie fentanyl neemt, legt zijn leven echt in de handen van zijn dealer. Als de dosering niet extreem nauwkeurig is, riskeer je te sterven.”


Die slechte reputatie zouden de Fransen maar al te goed kennen. Niet in het minst doordat verscheidene wereldsterren aan een overdosis ten onder gingen. Prince en Dolores O’Riordan van de Cranberries, bijvoorbeeld. Maar ook Michael Jackson, die fentanyl toegediend kreeg voor therapeutische doeleinden, iets wat in de Verenigde Staten en Canada toegelaten is.


Ook douanediensten maken gewag van een dreiging. Er wordt steeds vaker fentanyl onderschept aan de grens volgens het DNRED. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim de craene

  Niet enkel palliatief Marcus , ook bij hevige chronische pijn . Plak ze nu toch al een aantal jaar en hoop toch nog even van mijn einde te zijn :-)

 • Klaus Van Damme

  En waarom komt dit dichter bij ons? Omdat nergens in Europa de dealers hard gestraft worden. Meestal een proces dat jaren aansleept met op het einde een zeer lichte straf en een boeteke.

 • Rony De Sutter

  Fentanyl & C° behoort tot de opiaten, wordt hier ook toegediend in pleistervorm voor pijnbestrijding. In de V.S. werd door artsen te pas en vooral te onpas dit middel verstrekt. Toen de overheid daar paal en perk aan stelde (licensies ingetrokken, enz), grepen de gebruikers/verslaafden noodgedwongen naar....heroine. Ca-ta-stro-faal !!!

 • DIRK RASSCHAERT

  Aangekocht in China? Gaat die muur dit dan tegenhouden in de USA? TRUMP heeft net verkondigt dat de overgrote meerderheid van de drugs via Mexico binnenkomen. Ik heb steeds gedacht dat dit via de havens en de vliegvelden was?

 • Marcus Camps

  Gewoon in pleistervorm wordt het dagdagelijks gebruikt om patiënten palliatief te ondersteunen naar het einde. Enkele dagen fentanyl is het voorbij en maar goed ook, weet iedereen die één of beide ouders zo heeft verloren. Het ultieme redmiddel om verouderde juridische structuren en conservatieve krachten het hoofd te bieden.