40 jaar cel voor plannen van aanslagen op Brits winkelcentrum, New Yorkse metro en Deense krant

De man plande onder meer een aanslag op de metro van New York.
thinkstock De man plande onder meer een aanslag op de metro van New York.
In New York is een 29-jarige Pakistaanse oud-student veroordeeld tot 40 jaar cel wegens het plannen van aanslagen in naam van al-Qaida tegen een winkelcentrum in Groot-Brittannië, de metro in New York en een Deense krant.

Abid Nasseer werd in 2009 in Groot-Brittannië opgepakt samen met elf anderen. Ze werden ervan verdacht een aanslag tegen een winkelcentrum in Manchester te hebben voorbereid. Het gerecht liet de aanklachten uiteindelijk vallen.

De Verenigde Staten interesseerden zich later echter voor de Pakistaan in het kader van een groter plan voor het plegen van aanslagen, waarbij onder meer de metro van New York geviseerd werd. Hij werd in 2013 uitgeleverd en is nu dus veroordeeld. De procureurs spraken over "één van de ernstigste terreurdreigingen sinds 11 september (2001)."

Al-Qaida
Volgens de Amerikaanse autoriteiten werden de aanslagen voorbereid op vraag van verantwoordelijken van de terreurbeweging al-Qaida in Pakistan. In een brief die teruggevonden werd bij Osama bin Laden na de dodelijke raid tegen de al-Qaidaleider in mei 2011 werd naar verluidt gesproken over de plannen voor een aanslag in Groot-Brittannië.

Abid Nasseer stelde dat hij de rest van zijn straf wil uitzitten in Groot-Brittannië.