4 Belgen met verzwaarde handschoenen en nog eens 14 landgenoten opgepakt in Enschede

De politie voerde op de invalswegen van Enschede controles uit voor de handhaving van het noodbevel.
Facebook Politie Enschede De politie voerde op de invalswegen van Enschede controles uit voor de handhaving van het noodbevel.
De politie heeft in de Oost-Nederlandse stad Enschede in totaal achttien Belgen opgepakt. De arrestaties gebeurden nabij of in de brede omgeving van het stadion waar AZ Alkmaar tegen Antwerp (1-1) speelde voor een plaats in de groepsfase van de Europa League.  Agenten troffen in een wagen met vier Belgen, met zand verzwaarde handschoenen aan.  

Veertien Belgen zijn later op de avond opgepakt, "nadat ze eerder waren gevorderd om Enschede te verlaten weer werden aangetroffen in de gemeente.” Omdat de burgemeester een noodbevel had ingesteld, voerde de politie veel controles uit op mensen en auto’s om de orde te kunnen handhaven.

De vier die de verzwaarde handschoenen bij zich hadden, werden tegengehouden aan een parking op zo’n vier kilometer van het stadion. De vijfde persoon werd aangehouden in de buurt van het voetbalstadion zelf, hij had een basebalknuppel bij zich. 

Omzeilen

Antwerp zou Antwerp niet zijn als supporters alles in het werk stelden om het noodbevel te omzeilen.  Zoals supporter François die zijn verhaal deed aan VRT-journaliste Inge Van Meensel. Hij en zijn vrienden huurden een busje (met Nederlandse nummerplaat?) en waren binnendoor gereden. Zoals verwacht hielden agenten op toegangswegen alle voertuigen met Belgisch kenteken tegen. François leerde het repertoire van de bluegrass-groep (bluegrass is een muziekgenre met vooral banjo, red.) Hillbilly Moonshiners kennen om niet door de mand te vallen. Die groep is een van de acts van het groot muziekevenenement in de binnenstad van Enschede. De controlerende agent ging nog even mee in het verhaal dat ze bluegrass-fans waren, totdat hij een  telefoon nam van een van de inzittenden en op foto's  van Antwerp stootte.

Na twee waarschuwingen zou een derde overtreding van de noodwet leiden tot een nachtje cel. François had dit er wel voor over, verklaarde hij aan Van Meensel,  maar enkele van zijn vrienden niet. De groep heeft dan maar een café buiten Enschede opgezocht om daar de wedstrijd te volgen. 

Antwerpfans hadden eerder vandaag het gemeentehuis van Enschede telefonisch gestalkt om hun ongenoegen te uiten over het toegangsverbod. 
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eduard Janssens

  Het ligt niet aan de club dat er zo'n crapuul tussen de supporters zit dat zijn zelf geen supporters , namen noteren en uitsluiten levenslang kunnen voor hun tv kruipen.En nog niemand mocht de stad niet in dus ook de brave echte supporter discriminatie dus.Dus de omgekeerde wereld kan dus volgende donderdag ook geen Nederlanders !

 • Dirk Pieters

  Ik blijf het een sport voor minder begaafde figuren vinden. En proficiat voor de burgermeester.

 • DIRK RASSCHAERT

  Zijn dit soms geen fitnesshandschoenen? Ik denk dat de burgemeester zich hier op glad ijs begeeft. Is één van die opgepakte mannen al veroordeeld geweest voor ordeverstoring of geweldpleging? Nee? Waarom geen Nederlandse supporters gecontroleerd. De wet op bewegingsvrijheid in de ganse EU wordt hier ook met de voeten getreden! Dus wordt verondersteld dat elke Belg in de omgeving van Enschede een hooligan was? Niemand mocht gewoonweg de stad en het stadion niet in! Dit noemt men discriminatie

 • Lucas Bovens

  Eens maar weer het bewijs dat de burgemeester van Enschede niet overhaast een beslissing heeft genomen. Belgen met goede bedoelingen zijn altijd welkom in Nederland, die geen goede intenties hebben(zoals enkele posters hier) zijn niet welkom. Raar, of toch niet!!!

 • Jan Dewolf

  Men vergeet één ding : doordat het dak van de tribune in Alkmaar ingestort is speelt AZ zijn thuismatchen voorlopig in Den Haag . De match tegen Antwerp werd daar niet gespeeld omdat er rellen gevreesd werden met de harde supporterskernen van ADO Den Haag en Club Brugge . Dat is dus niet de fout van de Antwerpfans .