3D-printer bouwt vergaderlocatie in tien dagen

Op een bouwlocatie in het Gelderse Teuge bij Apeldoorn is nu nog niks te zien, maar over tien dagen staat er een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen, uitgespuugd door een 3D-printer.
ANP Op een bouwlocatie in het Gelderse Teuge bij Apeldoorn is nu nog niks te zien, maar over tien dagen staat er een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen, uitgespuugd door een 3D-printer.
Onze noorderburen gaan op tien dagen tijd met een 3D-printer een vergadercentrum bouwen. Op de bouwlocatie in het Gelderse Teuge bij Apeldoorn is nu nog niks te zien, maar over ruim een week moet er een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen staan, uitgespuugd door een 3D-printer. De Vergaderfabriek, zoals het gebouw gaat heten, is het eerste ge-3D-printe gebouw van Europa dat voor commerciële doeleinden wordt gemaakt.

Opdrachtgevers Marjo en Arvid Prigge uit Teuge wilden een vergadercentrum bouwen dat invloed heeft op alle zintuigen. De ronde en gebogen vormen die zij daarvoor nodig denken te hebben, zijn in traditionele bouw nauwelijks te realiseren. Daarom zochten zij in 2016 contact met bouwers die wilden experimenteren met 3D-printen.

"Ons doel is bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch haalbaar is", aldus projectleider Hugo Jager. Volgens het bouwconsortium is 3D-bouwen schoner en duurzamer, omdat er nauwelijks materiaal wordt verspild. Bovendien is het uitgespuugde beton herbruikbaar. 

De printer gaat woensdagmorgen aan het werk. In april gaat de vergaderlocatie open.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.