39 doden in vrachtwagen: 25-jarige bestuurder officieel in beschuldiging gesteld

Trocker Mo Robinson (25).
AFP/RV Trocker Mo Robinson (25).
De 25-jarige bestuurder van de vrachtwagen waarin woensdag 39 lichamen werden aangetroffen is officieel in beschuldiging gesteld van doodslag, zo bericht Sky News. Er is vandaag ook een vijfde verdachte gearresteerd in de haven van Dublin, melden meerdere Britse media. De Vietnamese ambassade in Groot-Brittannië helpt mee aan het onderzoek.

De 25-jarige Maurice ‘Mo’ Robinson moet maandag voor de onderzoeksrechter verschijnen op beschuldiging van 39 keer doodslag, samenzwering voor mensensmokkel, samenzwering om te helpen bij illegale immigratie en witwassen van geld. De Ierse twintiger werd gearresteerd kort nadat de 39 lichamen werden ontdekt in de vrachtwagen in Essex.

De politie van Essex beklemtoont dat de man recht heeft op een eerlijk proces.

Vijfde verdachte

Er is intussen een vijfde verdachte gearresteerd. De arrestatie gebeurde in de haven van Dublin. Het gaat om een 23-jarige man uit het graafschap Down in Noord-Ierland, aldus de Irish Mirror. De man was te voet en was voorwerp van een openstaand gerechtelijke bevel. Volgens de Ierse openbare omroep RTE was de man met een ferry vanuit Frankrijk aangekomen in Dublin. Hij verschijnt nog vandaag voor een rechter, weet SkyNews.

De politie van Essex zou in de man geïnteresseerd zijn in verband met het onderzoek naar het drama in Grays. Met name zouden speurders hem willen verhoren in verband met de bewegingen van de vrachtwagen, aldus RTE. 

De Britse politie werkt nauw samen met collega’s op het Europese vasteland om uit te zoeken hoe en waarom de 39 mensen zijn omgekomen tijdens hun reis naar de haven Purfleet.

Slachtoffers

Na de lugubere vondst woensdag zei de politie donderdag ervan uit te gaan dat alle 39 dodelijke slachtoffers Chinezen zijn. Maar het lijkt nu waarschijnlijker dat de meerderheid Vietnamezen zijn. Bui Huy Cuong, vicevoorzitter van het Volkscomité in het district Can Loc vertelde vandaag aan het Duitse persbureau DPA informatie te hebben over acht vermiste mensen. “Vijf families hebben zich tot ons gewend en vroegen hulp (bij het vinden van hun vermiste kinderen)”.

Anthony Dang Huu Nam, een priester uit de provincie Nghe An in Vietnam, zegt dat hij wist dat er meer dan honderd mensen “op weg waren naar een nieuw leven”. De man getuigt dat hij werd benaderd door enkele families die vrezen dat hun kinderen om het leven kwamen in de oplegger. 

Identificatie

Volgens het plaatselijke dagblad VnExpress hebben twaalf families uit centraal Vietnam gemeld dat hun kinderen sinds 23 oktober vermist zijn. Pham Van Nho, een Vietnamese student in Londen die de politie heeft geholpen de lichamen te identificeren, zei op Facebook dat 24 slachtoffers uit Vietnam lijken te zijn gekomen.

“In onze stad zijn veel mensen illegaal naar Europa en vooral naar Duitsland gemigreerd. Wij probeerden hen legaal naar Japan of Zuid-Korea te sturen maar veel families willen nog steeds illegaal naar Duitsland, waar zij verwanten hebben die daar werken”, vertelde Cuong.

Gisteren al hebben meerdere Vietnamese families aan de Britse openbare omroep BBC gemeld verwanten onder de dodelijke slachtoffers te vrezen. De politie in het graafschap Essex sprak gisterenavond ook al van een “ontwikkelend beeld” omtrent de nationaliteiten.

De families van de vermoedelijke slachtoffers denken dat twee van de voertuigen hun bestemming hebben bereikt, maar dat een derde vrachtwagen - waarin de slachtoffers werden gevonden - op een onbekende locatie vertraging opliep. Sky kon geen bevestiging van die informatie uit onafhankelijke bron krijgen. 

Op sociale media circuleert veel informatie omtrent de manier waarop de tragedie is kunnen gebeuren. Het luidt onder andere dat de oplegger vanuit Frankrijk over België naar Engeland zou zijn gebracht. Elk jaar worden honderden Vietnamezen naar Groot-Brittannië gesmokkeld, zegt de liefdadigheidsorganisatie Ecpat. Zij moeten werken in omstandigheden die aan slavernij doen denken.

Vietnamese ambassade werkt mee

Hoofdinspecteur Martin Pasmore, die bij de politie van het Engelse Essex verantwoordelijk is voor het identificeren van de 39 mensen, heeft al twee keer contact met de Vietnamese ambassadeur in Groot-Brittannië gehad. Dit heeft de krant Daily Mirror vandaag bericht. De Vietnamese ambassade helpt ook bij het onderzoek.

In een door de Mirror aangehaalde verklaring bevestigt de Vietnamese ambassade haar “bereidheid om informatie uit te wisselen en te coördineren” met de Britse autoriteiten om de slachtoffers te identificeren. Bijvoorbeeld door het delen van vingerafdrukken.

Pasmore heeft volgens Sky News gezegd dat er “heel, heel weinig” identiteitspapieren zijn gevonden, waarbij vingerafdrukken een methode ter identificatie zijn.

De Vietnamese ambassadeur en medewerkers van de ambassade hebben vandaag Grays in Essex, waar de gruwelijke vondst is gedaan, bezocht.

De ambassade beklemtoont dat er geen officiële bevestiging van de identiteit van de slachtoffers is, aldus de Daily Mirror.

Volgens Sky heeft een website van de Vietnamese gemeenschap in Groot-Brittannië de politie ongeveer twintig foto’s gegeven van mensen die sinds de ontdekking van de lijken vermist zijn. 

Gearresteerd echtpaar

De politie onderzoekt de woning in Warrington van een echtpaar dat gisteren werd gearresteerd met speurhonden. De 38-jarige Joanna Maher en haar even oude man Thomas zijn gearresteerd op verdenking van samenzwering voor mensensmokkel en 39 keer doodslag. De arrestatie gebeurde nadat het stel terug naar huis was gevlogen. Dat meldt de Daily Mail. De twee hebben een woning in Spanje maar reizen ook geregeld naar Ierland en Bulgarije.

De man reisde eerder deze maand naar Bulgarije om daar de man te ontmoeten die de Scania vrachtwagen in april 2017 in Varna voor het echtpaar had geregistreerd niettegenstaande dat voertuig in december aan een Iers bedrijf was verkocht. Maher ontmoette Ivan Jeliazjov en logeerde bij hem thuis. Beide mannen zijn niet allen zakenvennoten maar ook goede vrienden die elkaar ook in Groot-Brittannië zagen, weet de krant.

De vrachtwagen verliet Varna een dag na de registratie op naam van Joanna Maher en keerde er nooit terug.

Volgens de Bulgaar is het echtpaar honderd procent onschuldig, net als hijzelf.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  De bestuurder is natuurlijk een heel gemakkelijk doelwit, maar enkel een klein visje in die stinkende vijver.

 • francis hofmans

  En waar zijn diegenen die dit allemaal mogelijk maken???

 • Jef Denijs

  Als we mensen kunnen oppakken in vrachtwagens moeten we die ook kunnen opsluiten en vervolgens terugsturen. Nadien moeten we dan ook achter de smokkelaars aan, dus niet alleen als er doden zijn.

 • Dirk Bytebier

  Waarschijnlijk een brave gewone kerel die zich heeft laten inpakken door een bende mensensmokkelaars waarvoor hij nu zal boeten . Hoop voor hem dat hij voor de volledige honderd procent meewerkt aan het onderzoek en ze gesnapt worden die criminele zodat de dood van die mensen toch iets heeft opgebracht en andere niet het zelfde moeten ondergaan

 • Naele Margy

  Grenzen bewaken is dikke zever. Als men aan elke grens en dat zijn er véél een koelwagen moet ontzegelen en verzegelen duurt het een jaar tegen dat deze ter plekke is en de meesten moeten rijden onder tijdsdruk. Niet op tijd : geen loon. De meesten weten niet eens wat dat betekend 'verzegeld' en wat en wie daar allemaal komt bij kijken. Dat men dit systeem verandert, niet de grenzen.