37 mensen op één dag geëxecuteerd in Saudi-Arabië: “Bekentenissen werden via folteringen afgedwongen”

Michelle Bachelet.
REUTERS Michelle Bachelet.
De executie van 37 mensen op een en dezelfde dag in Saudi-Arabië heeft internationale verontwaardiging veroorzaakt. “De mannen hebben geen eerlijk proces gekregen en bekentenissen werden naar verluidt afgedwongen door foltering. Ik veroordeel deze schokkende massale executies in zes steden”, aldus VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet. Dat minstens drie van de geëxecuteerden op het moment van de veroordeling nog minderjarig waren, maakt het volgens haar nog afschuwelijker.

Een EU-woordvoerder voor buitenlands beleid in Brussel benadrukte dat de executies twijfel doen rijzen over het respect voor eerlijke procedures. Bovendien kunnen de vonnissen sociale spanningen in de samenleving verergeren. De meerderheid van de terechtgestelden behoorde volgens Amnesty International tot de sjiitische minderheid in Saudi-Arabië. Volgens de EU-woordvoerder is dit het hoogste aantal executies op een enkele dag in het land sinds 2016.

Saudi-Arabië maakte gisteren bekend dat het doodvonnis tegen 37 mensen van Saudische afkomst voltrokken was. De mannen werden naar verluidt wegens terrorisme veroordeeld. Amnesty International sprak dat echter tegen: veel mannen zouden veroordeeld zijn wegens delicten in verband met antiregeringsprotesten of wegens spionage voor Iran. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Mens

  en dan maakt men veel tamtam over Brunei - ieder islam land heeft dezelfde wetten - dit is het topje van de ijsberg -

 • piet devlieger

  Hebben VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet en Amnesty International er bewijzen van dat die bekentenissen door foltering bekomen werden. En hoe hebben ze die bewijzen - als ze bestaan - verkregen ? In het verleden is al veel gebleken hoe onbetrouwbaar de VN en Amnesty International kunnen zijn - het hangt nogal af van hun belangen.

 • Geert Vaelen

  Via foltering krijg je nooit een echte bekentenis. Je vertelt alleen tijdens de foltering wat ze willen horen, en niet per se de waarheid want die willen de folteraars meestal niet eens aanvaarden en denken dat het leugens zijn. Stop deze oeroude praktijken toch eens en blijf niet hangen in eeuwen oude tijden.

 • billy brenders

  En Europa nomineert ze als hoofd mensenrechten ! Geweldig toch

 • Luke Vincke

  Ver van mijn bed show. We moeten leren ons niks aan te trekken wat er in andere landen gebeurt. Hebben we zelf niet genoeg problemen?