37 doden na abusievelijke luchtaanval tijdens begrafenis in Niger

REUTERS
Bij een luchtaanval op een begrafenisplechtigheid in een dorp in het zuiden van Niger in de omgeving van de Nigeriaanse grens zijn volgens de autoriteiten 37 mensen om het leven gekomen. Blijkbaar ging het om een abusievelijk bombardement door Nigeriaanse gevechtsvliegtuigen, die strijders van de moslimterreurorganisatie Boko Haram over de grens waren gevolgd. Het was het eerste dergelijk incident in de strijd tegen Boko Haram.

De prefect van het district N'Guigmi, Barmou Habou Nakata, zei woensdag via de telefoon aan het persagentschap dpa dat het met zekerheid niet om gevechtsvliegtuigen uit Niger of Tsjaad ging. De soennitische fundamentalisten van Boko Haram beschikken niet over een luchtmacht. De luchtaanval op het grensdorp Abadam gebeurde dinsdagavond al, maar werd wegens slechte telefoonverbindingen pas vandaag bekend.

Een regeringsvertegenwoordiger in de hoofdstad Niamey ging er eveneens vanuit dat de dodelijke luchtaanval een vergissing was van de Nigeriaanse luchtmacht bij de achtervolging van Boko Haram-strijders. Nigeria voert momenteel in het gebied van het Tsjaadmeer een grootschalig grond- en luchtoffensief tegen Boko Haram. De groep terroriseert het noordoosten van Nigeria en de aangrenzende gebieden in de buurlanden om daar een theocratie naar het strenge islamitische recht op te richten.