34 doden en “300 vermisten” bij dambreuk en modderstroom Brazilië: vrees voor honderden doden

De dodentol na de breuk van een dam van een ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, is opgelopen tot 34. Dat meldt de brandweer. Nog zo'n 300 mensen zijn vermist. Maar autoriteiten en reddingswerkers vrezen dat de dambreuk in Brazilië aan honderden mensen het leven heeft gekost.

"We hebben 34 mensen die zijn overleden. Volgens onze gegevens zijn er ongeveer 300 vermisten", aldus een woordvoerder van de brandweer. De Braziliaanse krant O Globo maakt gewag van zo’n 150 vermisten. Eerder was sprake van zeven doden en 150 gewonden.

Na de dambreuk heeft een modderlawine de gemeente Brumadinho overspoeld. In het gebied wonen ongeveer 430 mensen, van wie er zeker 279 zijn gered. Dat gebeurde onder andere met helikopters, anderen konden zich op eigen houtje in veiligheid brengen.

Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen. Onder de slachtoffers zouden veel medewerkers zijn van Vale SA, de exploitatiemaatschappij van de nabijgelegen ijzerertsmijn. De directeur van het bedrijf zei dat van de ongeveer driehonderd werknemers van de mijn er zo’n honderd zijn getraceerd na de dambreuk. Het is volgens de gouverneur van de staat Minas Gerais, Romeu Zema, moeilijk om nog overlevenden te vinden. “Zeer waarschijnlijk zullen we vanaf nu alleen nog lijken bergen”, zei hij.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onduidelijk. President Jair Bolsonaro komt later vandaag poolshoogte nemen in het rampgebied.

AFP
EPA
EPA
REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.