33 doden bij brandstichting Kyoto: dader (41) voelde zich bedrogen door animatiestudio

AFP
De vermoedelijke dader van de brandstichting in het Japanse Kyoto, waarbij in een animatiefilmstudio 33 doden vielen, voelde zich bedrogen. Het Japanse nieuwsagentschap Kyodo, dat zich baseert op bronnen dicht bij het onderzoek, zei dat de verdachte verklaarde dat de studio zijn idee gestolen had voor een werk. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De man zou gisteren de studio zijn binnengegaan en er een brandbare vloeistof hebben uitgegoten. Hij riep nog dat er plagiaat was gepleegd op zijn werk. Daarna verliet hij het gebouw en riep "Sterf!".

Volgens de politie waren 74 mensen in de studio toen daar brand uitbrak. Veel slachtoffers overleden aan koolmonoxidevergiftiging. De politie zegt dat veel lichamen boven op elkaar lagen op de trap naar het dak van het pand. Meer dan dertig mensen raakten gewond bij de aanslag, van wie tien ernstig.  De 41-jarige vermoedelijke dader werd eveneens gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou kort nadien bekend hebben.

De brandstichting gebeurde in productiehuis Kyoto Animation, dat in 1981 gesticht werd. De studio oogstte vooral in de jaren 2000 succes met series als 'K-On!', 'Free!' en 'Suzumiya Haruhi no Yuutsu', die zich vooral op een jongere generatie richtten. De aanslag veroorzaakte wereldwijd ontzetting en verdriet bij fans van de Japanse anime-films.  Aan het gebouw zijn bloemen neergelegd.
 Het inferno is het zwaarste geval van brandstichting in Japan in achttien jaar.

De brand zou het dodelijkste misdrijf in Japan in bijna twintig jaar zijn. 

EPA
Bloemen en een sleutelhanger  van  'K-On!’ (rechtsonder) zijn neergelegd aan de uitgebrande studio.
REUTERS Bloemen en een sleutelhanger van 'K-On!’ (rechtsonder) zijn neergelegd aan de uitgebrande studio.
AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jeanke Tibo

    Hoe kan het dat de helft sterft? In mijn ogen zijn de brandveiligheidsvoorschriften niet nageleefd.

  • Mario Tersago

    Dit is de eerste maal dat ik van kwaad opzet hoor in Japan.. Het land van atheïsme, land met de beste organisatie in openbaar vervoer, hulpdiensten, ... Natie met laagste moordcijfer en criminaliteitscijfer. Nemen jaarlijks maar 0-10 immigranten aan en vereist een aanpassingscursus. Dat, is een natie waar men trots op kan zijn en een voorbeeld aan kan stellen.