30 jaar cel voor Franse jihadist die getrouwd was met Kortrijkse Syriëstrijdster

Franse jihadist Tyler Vilus en de Vlaamse Syriëstrijdster Inès Setfaoui.
RV Franse jihadist Tyler Vilus en de Vlaamse Syriëstrijdster Inès Setfaoui.
Tyler Vilus, één van de bekendste jihadisten van Frankrijk en voormalig commandant van IS in Syrië, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar. De man riskeerde levenslang, maar de rechter wilde de beklaagde toch "een sprankeltje hoop geven" in de hoop dat hij nog zou "evolueren”, klonk het in het vonnis. 

Tyler Vilus was één van de eersten van zijn generatie die eind 2012 naar Syrië trok om er te vechten voor Islamitische Staat (IS). Hij is ook één van de weinigen die levend terugkeerde. De man werd veroordeeld voor misdaden die hij pleegde tussen 2013 en 2015 in Syrië, waaronder deelname aan een terroristische beweging en de executie van twee gevangenen. Hij leidde een groep Franstalige strijders in Haritan, in de buurt van Aleppo, en werkte als "islamitisch politieman" in al-Shaddadi.

Een schets van Tyler Vilus gemaakt tijdens een zitting van de Parijse rechtbank. (25/06/2020)
AFP Een schets van Tyler Vilus gemaakt tijdens een zitting van de Parijse rechtbank. (25/06/2020)

Vilus wordt ook gelinkt aan de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs, hoewel er hier geen harde bewijzen voor zijn. De Franse veiligheidsdiensten denken dat hij op weg was naar Frankrijk om de elfde aanslagpleger te worden, toen hij op de luchthaven van Istanboel werd opgepakt met een Zweeds paspoort. 

Vlaamse Syriëstrijdster

Vilus stuurde berichten naar Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, en had gelogeerd bij Najim Laachraoui, één van de aanslagplegers op de luchthaven van Zaventem. Hij was ook getrouwd met de Vlaamse Inès Setfaoui. De moeder van het meisje kreeg pas deze week tijdens het proces te horen dat haar dochter en kleinkind enkele jaren geleden zijn omgekomen bij een bombardement in Mosoel. 

Lees ook:

Zware klap voor moeder van Kortrijkse Syriëstrijdster die getuigt op Frans proces: “Uw dochter is gesneuveld. Wist u dat niet?” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Van De Velde

  Als ze aan zo iemand geen levenslang geven, aan wie dan wel?

 • RENE LENAERTS

  Verdient zoiets nog de kans om te mogen "evolueren"? Echte levenslange opsluiting, daar heeft de maatschappij recht op omwille van de collectieve veiligheid.

 • Jannik Span

  30 jaar en na 10 jaar vrij... Wat moet men volgens die rechter dan doen om levenslang te krijgen ?

 • Luc Gorrebeeck

  Hopelijk moet hij die 30 jaar dan ook uitzitten ! En liefst op water en brood, laat het een les wezen voor alle terroristen in spe !

 • Dirk De Weert

  30 jaar? Laat me niet lachen. Binnen enkele jaren is die vrij zoals elke crimineel tegenwoordig.