3 jaar cel voor neparts die onnodige operaties uitvoerde op patiënten

Illustratiefoto.
THINKSTOCK Illustratiefoto.
Een 53-jarige man is vandaag in Nederland veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij medische handelingen verrichtte zonder daarvoor bevoegd te zijn. Hij stelde diagnoses, behandelde mensen, verkocht medicijnen uit België en liet zelfs mensen opereren in China.

Zo kreeg een vrouw een onnodige borstoperatie van 60.000 euro in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een 'chemotherapie' van 90.000 euro omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. De vrouw bleek achteraf helemaal geen kanker te hebben.

De neparts gaf het massagesalon van zijn vrouw het voorkomen van een medisch centrum. Hij gaf zich uit voor dermatoloog en huisarts en droeg een witte jas met het artsenteken. De man had talloze uit België ingevoerde medicijnen op voorraad zonder vergunning, die hij ook voorschreef en voor veel geld verkocht. Daaronder ook het verboden afslankmiddel relacore, waarvan hij wist dat het gevaarlijk was. Ook verwijderde hij vetbulten en cystes bij mensen zonder dat hij daarvoor geschoold was.

De grootste drijfveer van B. was volgens de rechtbank van Arnhem winstbejag. Die veroordeelde de man vandaag tot drie jaar cel.

De 'praktijk' van de neparts in het Nederlandse Huissen.
YouTube De 'praktijk' van de neparts in het Nederlandse Huissen.