3.500 Belgen fietsen Mont Ventoux op

Mont Ventoux
BELGA Mont Ventoux
De organisatoren van het Mon(t) Ventoux-evenement blikken vanavond terug op een erg geslaagde editie. "Met een slaagpercentage dat hoger ligt dan 97 procent mogen we van een recordeditie spreken", zegt Jan Suykens, woordvoerder van Sporta, dat de Ventoux-expeditie organiseert.

"Ook inzake temperaturen zijn er wat records gesneuveld op deze tiende editie", aldus Suykens aan Belga. "Op het warmste moment van de dag haalde het kwik zo'n 34 graden. Het viel ook op dat het op de top vrij warm was, veel warmer dan de vorige jaren, en er was nauwelijks wind, erg eigenaardig voor de als grillig en winderig bekendstaande Provençaalse reus." Mon Ventoux is een beweegcampagne die beginnende en gevorderde fietsers ("Ventouristen") gedurende maanden klaarstoomt voor hun persoonlijke fietsdoel. Het motto luidt: "Iedere fietser zijn Ventoux."

Vintoux
De deelnemers konden kiezen tussen verschillende parcours. Nieuw voor deze jubileumeditie was "La Vintoux", twee tochten in de schaduw van de Mont Ventoux. "De fietsende fijnproever komt bij La Vintoux aan zijn of haar trekken want de tochten leiden langs enkele Provençaalse wijndomeinen waar de deelnemers halthouden", luidt het.

Fietsleken en halfgevorderde fietsers konden kiezen voor "Ventourist", één of meer beklimmingen van de Kale Berg vanuit één van de drie startplaatsen.

Voor gevorderde wielertoeristen of cyclosportieven op zoek zijn naar een stevige uitdaging was er de optie La Cannibale. La Cannibale is een zware tocht van 173 kilometer over zes cols, inclusief twee beklimmingen van de Mont Ventoux. Sporta, de organisatie van het evenement, biedt ook La Cannibalette, een alternatieve route van 131 kilometer.

Rond 15 uur hadden al heel wat sportievelingen hun doel bereikt. De omstandigheden waren nagenoeg perfect, zegt Jan Suykens van de organisatie. "Het weer is uitstekend, er is geen wind en er staat een stralende zon. Waar het vorige jaren op de top wel eens wat kouder kon zijn is het nu 15 graden."

De fietstochten gaan nog door tot vanavond. Er kan nog gefietst worden tot 19.30 uur. "De laatste fietsers starten om 18 uur. Daarna gaan de startdorpen dicht en na de laatste aankomst volgt het Jubileumfeest aan de Ventoux ."

De tiende editie van Mon Ventoux was zo'n groot succes dat de inschrijfperiode vroeger dan gepland moest worden afgesloten omdat het maximum van 3.500 deelnemers was bereikt.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels