282.000 automobilisten op straat tegen hoge brandstofprijzen: spanningen lopen op bij Elysée, politie vuurt traangas af

EPA
In Frankrijk hebben de “gilets jaunes” gisteren meer dan 2.000 protestacties georganiseerd, waaraan 282.000 mensen deelnamen. Ze protesteren tegen de stijgende brandstoftaksen. De spanningen in Parijs liepen hoog op, en actievoerders probeerden de ambtswoning van president Macron te bereiken. De politie zette traangas in om hen te verdrijven. Zaterdagavond staan nog altijd een 200-tal blokkades opgesteld. Op sommige plaatsen wordt gevreesd voor een gespannen nacht, waarbij relschoppers zouden kunnen toeslaan. 

De acties verliepen al de hele dag niet zonder incidenten. In Savoie viel een dode toen een vrouw een actievoerster aanreed. De automobiliste wilde haar dochter naar het ziekenhuis brengen en raakte in paniek toen ze niet verder kon. Op andere plaatsen raakten ruim 200 mensen gewond, van wie zeker zes ernstig.

De ordetroepen hielden ruim 117 mensen aan voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden te doorbreken. Zeker 75 van hen werden in voorhechtenis genomen. Bij een manifestatie in Straatsburg is een motorrijder van de Franse politie gewond geraakt toen hij werd aangereden. Het slachtoffer heeft verschillende breuken en ligt in het ziekenhuis.

Aan het Elysée in Parijs, de residentie van de Franse president, heerst gisteravond een gespannen sfeer. Actievoerders eisen er het ontslag van Macron. De ordediensten hebben er traangas afgevuurd om honderden manifestanten te verdrijven. “Er zijn ongeveer 1.200 mensen verzameld en de buurt is afgesloten”, meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken rond 17 uur. 

Volgens de boze automobilisten is de regering verantwoordelijk voor de stijging van de brandstofprijzen door de invoering van een speciale groene belasting. Volgens de regering is dat maar deels de oorzaak en is het grootste deel van de stijging veroorzaakt door de prijzen op de oliemarkt. Premier Édouard Philippe noemde de acties onacceptabel.

AP
REUTERS
N
EPA N
REUTERS126 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  Hoe je het draait of keert. We worden uitgeperst als citroenen.

 • Christine Laevers

  Het is niet alleen 66% taks op de brandstof waarvan 27% naar 'klimaat', maar de taks op de pensioenen is gestegen, het aantal ambtenaren wordt verminderd. Scholen zijn krotten. Politie krijgt minder middelen. Vergeet niet dat vele mensen op het enorme platteland voor werk, boodschappen of voor medische zorgen kilometers moeten afleggen! Bij mij zijn er vorig jaar twee schooltjes opgedoekt. De schoolbus moet nu verder en langer rijden. Het is alles op een hoop.

 • Paul Van Oosterwijck

  Ik heb niet zozeer een probleem met de brandstofprijzen op zichzelf, wel met het feit dat de luchtvaartsector 0% bijdraagt en dat een ticket naar Barcelona goedkoper is dan een autoritje naar de ardennen. 't is altijd van de kleine man dat het moet komen

 • Marc Lehaen

  Joske vermeulen....politiekers dragen geen verantwoordelijkheid , al hun miskleunen worden door hen gewoon doorgestuurd naar de "nog werkende" belastingbetaler . Klein recent voorbeeldje , gevangenis van dendermonde .....3,5 miljoen euro al over de balk gegooid zonder dat er nog maar één steen is gelegd en zo vind je nog tal van voorbeelden dus zwijg aub over politieke verantwoordelijkheid .Jan modaal is altijd de pineut !!

 • Raoul Rouma

  En of dat ze gelijk hebben maar spijtig dat ze soms de verkeerde personen aanpakken. die gelegaliseerde diefstal zit de mensen hoog, indien ze dat geld nog zouden gebruiken om het wegennet te onderhouden en/of uit te breiden zou het misschien aanvaardbaar zijn. Een koe kan je niet blijven melken!