28 minisatellieten in één raket gelanceerd

vmma
Vanop de basis Cape Canaveral zijn vandaag 28 minisatellieten van het Europese project QB50, dat onder Belgische leiding staat, gelanceerd richting het internationale ruimtestation ISS. Ze zullen eind april in een baan om de aarde worden gebracht om de onderste lagen van de thermosfeer te bestuderen. "Een wereldprimeur", zegt het in België gevestigde von Karman Instituut, dat de leiding heeft over het QB50-project.

De wetenschappers van het Belgische Von Karman-instituut staan aan het hoofd van de missie. "De cubesats zijn veel kleiner dan de satellieten die we gewoon zijn", aldus professor Herman Deconinck, adjunct-directeur van het Von Karman Instituut.

Net hun kleine formaat maakt hen interessant. Want hoe lichter iets is, hoe goedkoper je het in de ruimte kan schieten. De cubesats zijn kubussen van tien bij tien centimeter en wegen 1,33 kilogram. Ze gaat de ESS-thermosfeer bestuderen, de luchtlaag in de atmosfeer tussen 85 en ongeveer 620 kilometer hoog. Net omdat ze zo klein zijn, kunnen ze dat met tientallen tegelijk doen.

Het ruimtetuig met de nanosatellieten zal de komende dagen aan het ISS worden gekoppeld. Eens ze in een baan om de aarde zijn gebracht, zullen de satellietjes meermaals per dag rond de aarde draaien en metingen uitvoeren van de gasmoleculen en de elektrische deeltjes waaruit de thermosfeer is samengesteld.

"Kennis van de samenstelling van dit deel van de thermosfeer is heel belangrijk om het juiste terugkeertraject in de atmosfeer van een ruimtetuig te kunnen bepalen", aldus het von Karman Instituut. De gegevens zullen ook gebruikt worden als studiemateriaal om de relatie tussen de aardse atmosfeer en de straling van de zon beter te begrijpen.

De satellieten moeten één tot twee jaar rondzweven in de ruimte, daarna branden ze op in de atmosfeer.

Het QB50-netwerk omvat in totaal 36 satellietjes. De laatste acht worden normaal in mei naar het ISS geslingerd.

Er werken universiteiten en onderzoeksinstellingen uit 23 landen aan het project, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • wim rooyakkers

    Word wel druk boven ons.