28 militairen krijgen levenslang voor mislukte Turkse coup

Turkse agenten begeleiden een bus vol opgepakte soldaten na de mislukte coup (Archiefbeeld).
EPA Turkse agenten begeleiden een bus vol opgepakte soldaten na de mislukte coup (Archiefbeeld).
Drie rechtbanken in Turkije hebben bij elkaar 28 militairen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun aandeel in de mislukte couppoging in juli 2016. Ze werden onder meer schuldig bevonden aan een poging om de rechtsorde omver te werpen.

De vonnissen werden geveld door rechtbanken in Istanboel en in de provincies Mus en Sirnak.

Donderdag loopt de noodtoestand in Turkije af. De noodtoestand, waardoor bijvoorbeeld de politie en het leger meer bevoegdheden hebben, werd na de coup ingesteld en keer op keer verlengd. Verwacht wordt dat het parlement morgen weer met een verlenging van drie maanden instemt.

Turkije beschuldigt Griekenland intussen van het schenden van het internationaal recht door acht Turkse militairen niet uit te leveren die volgens Ankara betrokken waren bij de mislukte staatsgreep.

Honderden mensen protesteerden gisteren in Istanboel tegen een verlenging van de noodtoestand.
AP Honderden mensen protesteerden gisteren in Istanboel tegen een verlenging van de noodtoestand.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sinan Ozcelik

  #Anne callebaut maak je geen zorgen over mijn land.wij Turken beslissen daarover wie aan de macht mag of niet.

 • Anne Callebaut

  Een tof land Turkije,het is spijtig dat die coup mislukt is,want dienen zot die er nu aanzit die gaat het nog erger maken.

 • Jan Verstrepen

  Stalin deed ook graag zulke nep processen er is dus niet veel verandert gewoon op een andere plaats maar voor de rest hetzelfde liedje.

 • Remus Bogaert

  De EU zou die 28 militairen moeten erkennen als politiek vluchteling. Ze hebben geen eerlijk proces gekregen en als een tiran als Erdogan over jou moet beslissen ben je helemaal verloren.