28 mensen weg bij internationale Rode Kruis om seksueel wangedrag

AFP
De afgelopen jaren zijn er bij het internationale Rode Kruis (ICRC) 28 mensen ontslagen of vertrokken vanwege (de verdenking van) prostitueebezoek. Het Rode Kruis laat alle medewerkers een gedragscode ondertekenen. Hierin staat onder meer dat het betalen voor seks verboden is. Ook op plekken waar prostitutie legaal is, omdat betalen voor seks niet strookt met de waarden en missie van de hulporganisatie.

Sinds 2015 hebben 26 medewerkers zich niet aan de code gehouden. Zij zijn ontslagen of zelf opgestapt tijdens het onderzoek naar hun gedragingen. Van twee andere medewerkers is het contract niet verlengd; zij werden verdacht van het betalen voor seks.

Met dit gedrag verloochenen we de mensen die we juist willen helpen. Het druist in tegen de menselijke waardigheid. We hadden waakzamer moeten zijn om dit te voorkomen", zegt Yves Daccord, directeur-generaal van het ICRC in een reactie.
Het ICRC telt wereldwijd ruim 17.000 personeelsleden. De organisatie kent een duidelijke procedure is om misstanden te melden. Toch is het management bezorgd dat niet alle incidenten worden gemeld.

Beschuldigingen op Facebook

Woensdag werd bekend dat ook op een besloten Facebookpagina van (oud)-medewerkers misstanden zijn gemeld. Daar zitten mogelijk zaken tussen die nog niet eerder bekend waren. "Alle beschuldigingen worden onderzocht. En we blijven onze huidige processen en systemen voortdurend evalueren", aldus de organisatie.

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over "seksueel wangedrag'' door hulpverleners op missie. Het ging over bezoek aan prostituees en het maken van naaktfoto's. Bij Rode Kruis Vlaanderen heeft men geen weet van meldingen over mogelijk seksueel wangedrag van medewerkers. Dat heeft de medische hulporganisatie eerder deze week laten weten.

Seksuele misdragingen door hulpverleners krijgen veel aandacht nadat bekend werd dat medewerkers van hulporganisatie Oxfam na de aardbeving op Haïti jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Peetersen

  Het is voorbarig te denken dat het ontslag van prinses Astrid ook maar iets te maken heeft met dit soort gedrag.

 • Jos Vaneerdewegh

  Jong, jong het is niks meer als van dat; Mijn voordeur gaat niet meer open voor zo iets.

 • Bernard Aelvoet

  Er staat in het artikel niets te lezen om wat voor soort hulpverleners het gaat. De grote koppen zullen wel weer ontsnappen, aja zij zitten aan de geldpot.

 • rudolf jacobs

  voila hier heb je het se,eindelijk het rode kruis,ik zat er op te wachten,en dan wetende dat onze schoolgaande jeugd,in bijtende koude gietende regen,hun leven riskeren op de ooo zo veilige belgische kruispunten,en verkeerslichten ,die rode kruis stickers aan de man of vrouw moeten proberen op te dringen en te verkopen ,zullen zij wel lol tappen,maar dat is de gewoonte in het westen zeker,

 • Thierry Vansweevelt

  En gisteren stond er nog in dag allemaal dat het rode kruis schrik kreeg voor donaties te verliezen door de schandalen bij oxfam. Bleek dat ze al veel langer last hebben van misbruik. En maar op oxfam steken. Lol die Ngo zijn toch gekkenhuizen zenne.