28 mensen voor de rechter in vuilniscrisis Napels

UNKNOWN

De president van de regio rond Napels, Antonio Bassolino, en 27 anderen moeten terechtstaan voor hun verondersteld aandeel in de vuilniscrisis in de Italiaanse stad. Dat heeft een rechter bepaald, zei de advocaat van Bassolino vandaag.

Oplichting van de staat
De 28 verdachten zijn oplichting van de staat en machtsmisbruik ten laste gelegd. De rechtszaak begint op 14 mei in Napels. De centrumlinkse politicus Bassolino zegt onschuldig te zijn.

Maffia
Problemen met de vuilnisophaal plagen Napels en de omliggende regio Campania al jaren. De laatste crisis brak rond Kerstmis uit, toen vuilnismannen het afval niet meer besloten op te halen omdat de stortplaatsen vol waren. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat de maffia de vuilnisophaaldiensten in zijn macht heeft. Protesten door omwonenden hebben de aanleg van nieuwe stortplaatsen vertraagd.

Bedrijf Impregio
Het onderzoek naar Bassolino concentreert zich op de periode 2000 tot 2004, toen hij behalve regionaal president ook speciaal commissaris voor afvalverwerking was, zei zijn advocaat. Ook de rol van het bedrijf Impregilo wordt onderzocht, meldden Italiaanse media. (novum/eb)