28 effectieve celstraffen voor ‘gele hesjes’ in Frankrijk: snelrecht vordert tot één jaar celstraf

Archieffoto.
Photo News Archieffoto.
Twintig mensen die maandag via snelrecht voor een rechter zijn verschenen omwille van het geweld tijdens de betogingen van de ‘gele hesjes’ in Parijs zaterdag, zijn allen effectieve celstraffen toebedeeld. Eerder vandaag kregen al acht protestanten drie maanden tot een jaar effectief voor rellen in de prefectuur van Hautes-Pyrénées en de gewelddadige brandstichting aan de péage in Narbonne. 

Nog eens 24 mensen kregen een celstraf met uitstel, of uitstel onder voorwaarden. Anderen liepen lichtere veroordelingen op, tien mensen werden vrijgesproken en nog eens zestien personen zullen later hun lot pas kennen. Bovendien mogen dertig veroordeelden zich niet meer in Parijs vertonen. 

In totaal zijn zaterdag in de Lichtstad 412 mensen opgepakt bij “geweld zonder voorgaande”, aldus politieprefect Michel Delpuech. 

2 jaar geen wapen 

Ook via snelrecht heeft de rechtbank van Tarbes twee mensen tot acht maanden en twaalf maanden effectief veroordeeld wegens geweld tijdens eerdere protesten. Vier anderen moeten drie maand en twee tot zes maand effectief de gevangenis in. De veroordeelden mogen ook twee jaar geen wapen dragen en niet deelnemen aan betogingen.

In Narbonne legde een rechter twee "gele hesjes" vier maanden cel op. 

Een uitgebrand voertuig aan de péage in Narbonne.
AFP Een uitgebrand voertuig aan de péage in Narbonne.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido vermeyen

    Dat zijn de gele hesjes die de bedoeling hadden amok te maken...de echte gele waren vreedzaam, alles niet over één kam scheren.

  • Marc Vinck

    Goeie zaak, nu nog de kosten verhalen op deze anarchisten en zo doorprikken we de fabel van de gele hesjes

  • Eduard Janssens

    Straffen zijn veel te laag , men moet hier een voorbeeld stellen dat het vernielen van eigendommen zo maar niet kan waar sommige burgers het slachtoffer van zijn .