28 doden na aanval op militaire patrouille in Niger: IS eist verantwoordelijkheid op

In Niger zijn bij een aanval op een militaire patrouille in de regio Tillabéri, aan de grens met Mali zeker 28 soldaten gedood. Eerder was er sprake van 18 doden en 11 vermisten, maar die laatsten zijn later dood teruggevonden. Er vielen ook zes gewonden. De regio geldt als toevluchtsoord voor islamistische extremisten. IS heeft de aanval inmiddels opgeëist. 

 IS zegt veertig militairen te hebben gedood bij de aanval aan de grens tussen Niger en Mali. In die streek zitten vele gevluchte IS-terroristen, zo stelt de SITE Intelligence Group, die bericht over zowel jihadistische als racistische groeperingen.

Volgens de autoriteiten van Niger gaat het om 28 doden, en zes anderen werden gewond nabij de stad Tongo Tongo. 

De aanval komt twee jaar nadat jihadisten in dezelfde regio een militair konvooi aanvielen die begeleid werden door Amerikaanse militairen. Daarbij werden toen vier Amerikanen gedood. In het westen van Niger, aan de grenzen met Mali en Burkina Faso, opereren verschillende islamistische terroristische groeperingen. Sommigen hebben banden met al-Qaida, andere met IS. 

Jihadi's

De patrouille werd op 14 mei door zwaarbewapende terroristen aangevallen, meldde het Nigerese ministerie van Defensie in een communiqué dat op de radio werd voorgelezen. Dat gebeurde in de buurt van het plaatsje Tongo Tongo. Eind 2017 werd daar een patrouille van Nigerese en Amerikaanse soldaten aangevallen door jihadi's. Daarbij kwamen vier Amerikaanse en vier Nigerese soldaten om. 

Vooral in het westelijke deel van Niger, in de buurt van de grenzen met Mali en Burkina Faso, zijn islamistische terreurgroepen actief.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.