28 doden bij aanslag op christenen in Egypte

EPA
Bij de aanval op een bus met koptische christenen in Egypte zijn volgens een nieuwe balans van het crisiscentrum van de provincie al-Minja zeker 28 mensen gedood, onder wie twee kleine kinderen. Er zijn ook 22 mensen gewond. Een groep gewapende mannen opende plots het vuur op de bus. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zit.

De aanval vond vanmorgen plaats in Al-Minja, een stad op 250 kilometer ten zuiden van hoofdstad Caïro. De bus was met ongeveer 50 passagiers onderweg naar een klooster in de stad toen gewapende mannen om nog onbekende redenen het vuur openden.

In en rond al-Minya is er een relatief grote christelijke minderheid. Er zijn daar vaker botsingen tussen de islamitische en de koptische bevolkingsgroepen.

Het is niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen door twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden. De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. IS heeft begin deze maand gedreigd met meer aanslagen op christenen en op westerse buitenlanders.

De president van Egypte, de militair Abdel Fatah al-Sisi, greep in 2013 de macht en vervolgt zowel gematigde islamisten als extremisten. Volgens critici van al-Sisi wakkert de repressie het extremisme en het geweld aan. Veel christenen zien hem echter als een schild tegen het soennitische extremisme. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

Google maps

Donald Trump: "Oorlog tegen beschaving"

Donald Trump heeft de aanslag in scherpe bewoordingen veroordeeld.  "De terroristen voeren oorlog tegen de beschaving'', stond in de verklaring van het Witte Huis vrijdag namens Trump. De Amerikaanse president riep iedereen die het leven hoogacht op daartegen op te treden. "Overal waar bloed van onschuldigen wordt vergoten, loopt de mensheid een verwonding op.''

Trump benadrukte dat christelijke geloofsgemeenschappen in het Midden-Oosten moeten worden verdedigd en beschermd. De VS staan aan de zijde van het Egyptische volk wanneer het erom gaat een gezamenlijke vijand te verslaan.

Ook VN-secretaris António Guterres keurde de bloedige aanval door extremisten ten stelligste af. "Er bestaat geen enkele rechtvaardiging voor dergelijk verschrikkelijk geweld.''