27 doden bij aanslag tegen Iraanse Revolutionaire Garde

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde.
EPA Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde.
Bij een zelfmoordaanslag tegen een bus met daarin leden van de Revolutionaire Garde, een elite-legereenheid, zijn vandaag in het zuidoosten van Iran 27 mensen omgekomen, zo meldt het officiële Iraanse persbureau IRNA. De jihadistische groep Jaïch al-Adl heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De aanslag vond plaats tussen Khash en Zahedan in de provincie Sistan-Baloechistan, aldus IRNA, op gezag van een niet nader genoemde "geïnformeerde bron". Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera bevindt de provincie aan de grens met Pakistan en Afghanistan zich op een belangrijke smokkelroute voor opium. Er zijn geregeld gevechten tussen het Iraanse leger en separatisten van Baloechistan enerzijds, en drugssmokkelaars anderzijds.

Volgens IRNA raakten nog eens twintig andere leden van de Revolutionaire Garde gewond.

Volgens het Iraanse persbureau Fars heeft Jaïch al-Adl de aanslag opgeëist. Dit zijn in de bewuste provincie gebaseerde salafistische jihadisten, die al meerdere aanslagen tegen burgers en militairen hebben uitgevoerd.

Het regime beschouwt de drugssmokkelaars als "terroristen" omdat ze banden zouden hebben met IS en soennitische separatisten in hun rangen zouden hebben.
De Revolutionaire Garde blijft naast het gewone leger de tweede pijler van het regime.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.