250 euro, 2 pasfoto's en nog zelfde dag een visum

MARK DEMESMAEKER (N-VA) LEGT FRAUDE MET VERBLIJFSPAPIEREN BLOOT

"Carrière in België op het oog? Geen probleem. 250 euro, 2 pasfoto's en nog dezelfde dag heb je in Kiev een visum van 2 jaar voor de hele EU." N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker legt een grootschalige zwendel in reis- en verblijfspapieren vanuit Oekraïne bloot.

In het Europees Parlement breekt overmorgen een gewichtige stemming aan. Het licht wordt er op groen gezet voor de visumvrijstelling voor Oekraïne. Inwoners kunnen vanaf dan zonder visum naar de Schengenzone reizen voor een kort verblijf. Veel zal dat echter niet uitmaken, verrast Oekraïne-kenner Mark Demesmaeker. Samen met een Oekraïense stagiair deed hij de voorbije maanden onderzoek naar de zwarte visacircuits die welig tieren in Kiev. Hun conclusie: "De fraudeurs staan al veel verder. Tegen grof geld bieden visumkantoortjes nu zelfs al langetermijnvisa, verblijfsvergunningen en zelfs EU-nationaliteiten aan. Op het internet vind je meer dan 80 websites waar die dingen open en bloot in de etalage staan. Bewijs van logies, werk, bestaansmiddelen of terugkeer: het is allemaal niet nodig. Binnen de twee dagen krijg je documenten, waarvoor je via de legale weg normaal een screening moet doorlopen die een maand kan duren. Er wordt zelfs uitgelegd hoe je specifiek in België kan terechtkomen. Deze route is erg populair bij mensenhandelaars. Via dit soort praktijken stromen Oekraïense vrouwen binnen in de prostitutie in ons land."

Volgens het boekje

Doen de Belgische consulaire instanties dan slecht werk? "Nee, zij werken volgens het boekje, en daarom worden ze gepasseerd." Demesmaeker wijst naar corruptie bij ambtenaren van jonge EU-lidstaten. "We hebben meerdere van die frauduleuze visumkantoren gebeld en met mensen gesproken die op deze manier in Brussel terecht zijn gekomen. Steeds weer duiken de namen van dezelfde landen op: Litouwen, Polen, Hongarije en Roemenië. Blijkbaar zitten er op de ambassades die deze landen in Kiev hebben, ambtenaren die zich laten omkopen. Litouwen is het populairst: voor een paar honderd euro heb je al een Litouws Schengenvisum, maar de wachttijden zijn er nogal lang. Voor wie het echt snel moet gaan, wordt een Hongaars visum aangeraden. Voor 570 euro krijg je dat binnen het uur thuis afgeleverd in Kiev. Ook de Hongaarse nationaliteit is geen probleem. Bij enkele kantoren kregen we te horen dat ze in staat zijn om documenten aan te leveren die een Hongaarse bloedband aantonen - ook al heb je die niet. Volgens officiële cijfers van de Oekraïense overheid hebben op dit ogenblik al 300.000 Oekraïeners een buitenlands paspoort, terwijl de dubbele nationaliteit er verboden is. Het toont aan hoe de wetgeving massaal omzeild wordt."

Massagesalon

Demesmaeker volgde de route van een dame uit de Krim die via een datingsite een Belg leerde kennen en sinds kort in Schaarbeek woont. Haar voorbeeld toont aan dat dit probleem groter is dan enkele corrupte Litouwse of Poolse ambtenaren. "Deze vrouw reisde zonder enige screening met een Litouws visum naar Vilnius en vloog nog dezelfde dag door naar Brussel. Plannen om bij die man te blijven, heeft ze niet. Maar plannen om terug te keren naar Oekraïne evenmin. Ze vertelde mij dat ze al uitzicht heeft op een illegale job, vermoedelijk in een massagesalon. Met een multi-Schengenvisum mag je in de hele Schengenzone rondreizen, maar de regels schrijven wel voor dat je het gros van de duur van het visum in het land van bestemming moet verblijven, Litouwen dus. Maar wat blijkt? Dat wordt nauwelijks gecontroleerd. Sterker: de gemeente Schaarbeek heeft haar ingeschreven zonder verdere vragen te stellen."

Internationaal geseind

Helemaal zorgwekkend is dat sommige visumkantoortjes beweren dat ze toegang hebben tot het Schengen Information System en in staat zijn om daar gegevens te manipuleren zodat je zelfs een visum kan krijgen als je al internationaal geseind staat. Demesmaeker: "Ik weet niet of dit laatste klopt, maar dat de Schengenzone aan de Oostelijke grens zo lek is als een zeef, staat sowieso vast." De N-VA'er roept de Europese instanties op om de buitengrenzen echt te sluiten.