25 ton wapens aangetroffen op boerderij voortvluchtige Congolese generaal

Voortvluchtig generaal Bosco Ntaganda.
AFP Voortvluchtig generaal Bosco Ntaganda.
Op de boerderij van de Congolese generaal Bosco Ntaganda is meer dan 25 ton wapens in beslag genomen, aldus de provinciegouverneur aan het Franse persagentschap AFP. De voormalige rebel is nog steeds op de vlucht in de provincie Noord-Kivu.

De boerderij bevindt zich in Masisi in Noord-Kivu, waar tussen 29 april en 4 mei zware gevechten plaatsvonden tussen het leger en muitende militairen van het Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk, waarvan Ntaganda stafchef was. Dat meldde Célestin Sibomana, de woordvoerder van de gouverneur.

"De generaal zou zich in het nationaal park van Virunga bevinden, aan de kant van Kibumba, niet ver van de grens met Rwanda", aldus Sibomana.

Ntaganda wordt gezocht door het Internationaal Strafhof. Hij is in 2006 aangeklaagd voor het inzetten van kindsoldaten in de jaren 2002-2003 in het noordoosten van Congo. Kabila wil echter dat de Democratische Republiek Congo de krijgsheer zelf berecht. De vrede heeft vooralsnog voorrang op de gerechtigheid, argumenteert Kinshasa.