25 jaar na Exxon Valdez: aanvaring olietanker in Amerikaanse haven

Het incident deed zich zaterdag al voor toen de tanker in dichte mist tegen een sleepboot botste.
AFP Het incident deed zich zaterdag al voor toen de tanker in dichte mist tegen een sleepboot botste.
Na een aanvaring met een ander schip is een olietanker in de inham van de haven van Houston 635.000 liter zware olie verloren. Op de dag exact 25 jaar geleden na de olieramp met de Exxon Valdez maakte de Amerikaanse kustwacht vandaag bekend dat 27 boten en 380 mensen zijn ingezet om de schade in Galveston Bay in de Amerikaanse staat Texas te beperken. Het incident deed zich zaterdag al voor toen de tanker in dichte mist tegen een sleepboot botste. De haven was tijdelijk volledig gesloten om een uitbreiding van het olieteapijt te voorkomen.

Volgens de Houston Chronicle ontdekte de kustwacht al 20 kilometer voor de kust een deel van de gelekte olie. Een woordvoerder noemde het ongeval en zijn gevolgen een "aanzienlijk" probleem.

Toen de supertanker Exxon Valdez in 1989 voor Alaska op een rif voer, spraken experten van "de moeder van alle olierampen". Er lekte rond de 45 miljoen olie, die 2400 kilometer kust verpestte. Meer dan een kwart miljoen zeevogels, otters, zeehonden en walvissen stierven. Grote bestanden haringen en zwaardwalvissen werden vernietigd.