25 arrestaties na aanslag op ambassade VS in Jemen

UNKNOWN

In Jemen zijn zeker 25 extremisten opgepakt in verband met de aanslag op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Sana van woensdag. Bij de aanslag kwamen zes bewakers van het Jemenitische ministerie van binnenlandse zaken en vier burgers om het leven. Ook zes aanslagplegers vonden de dood. Er vielen geen Amerikaanse slachtoffers.

De Amerikanen zijn wel betrokken bij het onderzoek. Volgens een bron bij de Jemenitische veiligheidsdienst zullen de arrestanten, die worden verdacht van banden met het terreurnetwerk Al-Qaida, worden ondervraagd door agenten van de FBI.

De Verenigde Staten beschouwen Jemen als een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme, maar de betrekkingen zijn bij tijd en wijle stormachtig. De VS vindt dat Jemen te lichte straffen oplegt aan militanten, van wie sommigen worden vrijgelaten als ze beloven geen aanslagen te zullen plegen. Het zint de Amerikanen ook niet dat de doodstraf voor het brein achter de aanslag op de U.S.S. Cole in 2000, Jamal al-Badawi, is omgezet in een gevangenisstraf van vijftien jaar. (novum/ap/jv)