24ste dag van algemene staking in Frankrijk: treinverkeer opnieuw zwaar verstoord

EPA
Het sociaal protest tegen de hervorming van de pensioenen in Frankrijk is vandaag aan zijn 24ste dag toe. Het treinverkeer was opnieuw zwaar verstoord. In tientallen steden kwamen honderden tot duizenden mensen op straat.

De stakingsacties in Frankrijk duren al langer dan de staking in 1995, die liep van 24 november tot 15 december, toen de regering ook al geprobeerd heeft om de pensioenen te hervormen. Uiteindelijk trok ze het plan weer in, waarna de rust terugkeerde. De pensioenhervorming die nu wordt doorgevoerd, waarbij de regering de 42 pensioenregimes wil vervangen door één systeem met punten, is de eerste poging tot hervorming sinds 1995.

EPA

In de hoofdstad Parijs kwamen zo'n 300 gele hesjes op straat. Het kwam even tot spanningen tussen de manifestanten en de politie, die traangas afvuurde. Volgens een filmpje op sociale media raakte Jérôme Rodrigues, een bekende manifestant van de gele hesjes, lichtgewond aan het oog.

EPA

In Bayonne waren er volgens de politie 1.100 betogers, volgens de vakbonden 2.200. In Toulouse kwamen een honderdtal manifestanten op straat, in Saint-Etienne zo'n 500 en en in Rennes 150. Ook in kleine steden protesteerden enkele honderden betogers, zoals in Romilly-sur-Seine, Tergnier en Aulnoye-Aymeries.

Het treinverkeer ondervond ook zaterdag opnieuw veel hinder. Ongeveer zes op de tien tgv's reed en slechts een op de vijf regionale treinen. Zes metrolijnen in Parijs reden zaterdag niet. Vervoersmaatschappij RATP kondigde zaterdagavond aan dat dertien van de zestien metrolijnen zondag gesloten zullen zijn.

EPA
AP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Verdonck

  Ja, de vakbonden en ambtenaren willen geen hervorming omdat een massa vriendjes dan wel eens zouden moeten werken voor hun loon. Wij dachten dat vakbonden voor gelijke rechten waren maar ze zijn enkel uit op postjes en geld door deuren en vensters buitengooien. In België is het hetzelfde, pensioen moet voor iedereen gelijk zijn als hij of zij hun jaren hebben gewerkt.

 • Leo Kaya

  Men zou ook hier beter het voorgestelde Franse systeem invoeren: een pensioen van € 1000 per maand voor iedereen. We zouden dan vlug uit de schulden zijn, we kunnen onze salariswagens houden, de Antwerpse werken betalen en de grote ondernemingen en rijken vrijstellen van belastingen.

 • Michel Van der Hoydowch

  Frankrijk zit al niet in de beste economische situatie . De vakbonden zullen het failliet verder in de hand werken.

 • Jan Maarten

  Die Macron is blijkbaar ook niet van de snuggersten. Pak hen een na een aan en niet alles tegelijk.dan heb je geen algemene staking.