24 grienden sterven op Mexicaans strand

Secretaria de Marina de Mexico
24 grienden die zaterdag aanspoelden op een strand in Baja, Mexico, hebben dat niet overleefd. Met man en macht werd geprobeerd om de dieren weer te water te laten, maar slechts drie walvissen konden gered worden.

De walvissen spoelden aan aan de westkust van de Golf van Californië.

In een verklaring liet het Mexicaanse Agentschap voor Natuurbescherming PROFEPA weten dat het samenwerkte met de marine, het leger en lokale vissers om de walvissen te redden. De reddinsoperatie duurde vijftien uur, van zaterdagnamiddag 15 uur tot zondagochtend 6 uur.

Slechts drie van de 27 aangespoelde grienden konden gered worden, zo valt er te lezen. Sommige dieren keerden weer terug naar het strand nadat ze naar diepere wateren geleid waren. Enkel twee volwassen grienden en een kalf overleefden het incident.

In de verklaring oppert PROFEPA het vermoeden dat de dieren gedesoriënteerd waren. Ze vertoonden geen tekenen van lichamelijk letsel of symptomen van verstrikking in visnetten. Volgens het agentschap leven grienden in een hechte sociale gemeenschap: "Ze verlaten geen andere walvissen die in gevaar verkeren, zelfs niet als dat de dood betekent."

Secretaria de Marina de Mexico