24.000 Brazilianen geëvacueerd uit vrees voor nieuwe dambreuk

EPA
Brandweerlui in Brazilië hebben zo'n 24.000 mensen uit het stadje Brumadinho, dat is getroffen door een dodelijke modderstroom na een dambreuk, opgeroepen naar hoger gelegen gebieden te gaan. De vrees bestaat dat een tweede dam in de buurt dreigt te bezwijken.

Sirenes gingen vandaag voor zonsopgang af, veroorzaakt door gevaarlijk hoge waterstanden bij een residudam bij de mijn van exploitatiemaatschappij Vale SA in de staat Minas Gerais.

De evacuatie verlegde de aandacht van de zoektocht naar honderden mensen die nog vermist zijn na de dambreuk van vrijdag. Faciliteiten van het mijnbouwbedrijf en nabijgelegen woningen werden bedolven onder de modder. “Ons werk is volledig gericht op de evacuatie," zei een woordvoerder van de staatsbrandweer. 

De brandweer maakte vandaag ook bekend dat het dodental naar boven bijgesteld is, tot 37. Daarmee is de ramp dodelijker dan de instorting van een residudam in 2015, in een ijzerertsmijn op minder dan 100 kilometer naar het oosten. Die dam was eigendom van Samarco Mineracao SA, een joint venture van Vale met BHP Group (BHP.AX).

De Braziliaanse justitie heeft 11 miljard real (2,6 miljard euro) geblokkeerd op de rekeningen van Vale, voor de herstelling van de dam. Ook het parket van de staat Minas Gerais kondigde zondag aan dat het zaterdagnacht 5 miljard real blokkeerde, bovenop de 6 miljard die vrijdag al geblokkeerd werd, om de slachtoffers te vergoeden en voor de milieuschade.

Bekijk ook:

Onthutsende beelden: helikopter trekt mensen uit slijk na dambreuk Brazilië
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.