23 vrouwen dagvaarden vanuit Syrië Nederlandse staat: “Kom ons halen, anders zijn jullie aansprakelijk voor ons leed”

Vrouwen komen voedsel halen in het kamp al-Hol.
AP Vrouwen komen voedsel halen in het kamp al-Hol.
Een groep vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen willen de Nederlandse staat via een kort geding dwingen hen op te halen uit de gevangenenkampen in Noord-Syrië. Als dat niet gebeurt, stellen ze de overheid aansprakelijk voor het aangedane leed. Dat meldt de openbare omroep NOS.

De 23 vrouwen en 55 kinderen zitten vast in al-Hol en al-Roj (twee kampen in Noord-Syrië; nvdr) en worden bijgestaan door vijf advocatenkantoren. De vrouwen zijn de afgelopen jaren vanuit Nederland naar Syrië gereisd, veelal om zich aan te sluiten bij terroristische organisatie IS. Sommigen namen hun kinderen mee, heel wat anderen hebben daar kinderen gekregen.

De dagvaarding is deze week naar de rechtbank in Den Haag gestuurd. Op 1 november wordt het kort geding behandeld.
269 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elaine Van Cauwenbergh

  Ze wilden zelf nr daar. De staat heeft hun niet gedwongen om naar daar te gaan. Dat degenen waarom ze naar daar zijn gegaan hun hulp bieden. Sorry. Ze hebben alles zelf gewillen

 • Tamara Heyrman

  Ze zijn zelf daar heen gegaan dan moeten ze daar maar blijven ook

 • Hans Vanbelle

  De Nederlandse staat moet niet reageren en hun verzoekschrift terugsturen

 • danny ceulemans

  ze zijn zelf vertrokken dus moeten ze daar maar blijven

 • Liliane Geldhof

  Dit zijn geen normale hulpeloze toeristen.Dat zijn vrouwen die naar daar zijn gegaan om mee te strijden in een oorlog voor de Islamitische Staat.Dan moeten ze maar hulp vragen aan hun terroristisch broeders...als wij in het buitenland criminele dingen doen zoals bomaanslagen oa .dan hoeven we ook geen hulp te verwachtten van ons thuisland.Ons bestaan hangt af van de keuzes die we maken.