21 Saudische militairen in opleiding uit VS gezet omdat er verontrustende inhoud op hun sociale media ontdekt werd

Minister van Justitie Bill Barr geeft uitleg bij de beslissing.
AFP Minister van Justitie Bill Barr geeft uitleg bij de beslissing.
Eenentwintig Saudische militairen die in de VS in opleiding zijn worden teruggestuurd naar huis. De beslissing komt er nadat er op hun sociale media anti-Amerikaanse, jihadistische en pedofiele inhoud werd ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr vandaag aangekondigd.

De ontdekking gebeurde in het kader van het onderzoek dat werd geopend na de schietpartij van 6 december op de Amerikaanse legerbasis Pensacola in Florida. De 21-jarige Mohammed Alshamrani opende in een klaslokaal op de legerbasis het vuur. Drie mensen kwamen om en acht anderen raakten daarbij gewond. Alshamrani was lid van de Saudische luchtmacht en was op de luchtmachtbasis in Florida voor een opleiding. Hij werd na de feiten door de politie doodgeschoten. 

De federale politie vond geen enkel bewijs dat de 21 Saudi's met Alshamrani samenwerkten of weet hadden van zijn plannen. Volgens CNN zouden sommigen wel banden hebben met extremistische organisaties en worden een aantal van hen ervan beschuldigd kinderporno te bezitten. 

De schutter had volgens minister Barr terroristische motieven.