200 miljoen euro noodhulp voor Letland dankzij besparingsplan

Olli Rehn
UNKNOWN Olli Rehn

Europees commissaris voor Economie Olli Rehn heeft vandaag het licht op groen gezet voor een volgende schijf van 200 miljoen euro noodhulp voor Letland. Het Baltische land kwam in zware moeilijkheden tijdens de financiële crisis, waardoor het bij de Europese Commissie en het Internationaal Muntfonds (IMF) moest gaan aankloppen voor 7,5 miljard euro steun.

Strenge voorwaarden
Aangezien Letland voldoet aan de strenge voorwaarden uit het bijbehorende besparingsplan, volgt nu een nieuwe schijf van dat geld. "Ik ben blij dat Letland op schema zit. De financiële voorwaarden zijn grotendeels gestabiliseerd en de economische situatie vertoont tekenen van verbetering. Letland krijgt steeds meer schouderklopjes voor de noodzakelijke beslissingen en maatregelen die genomen werden om de begroting en de concurrentiekracht te versterken", aldus Rehn.

Waarschuwing
"Desalniettemin blijven de tekorten erg hoog en groeit de schuld snel aan", waarschuwt Rehn, die nog herinnert aan het engagement van de Letse autoriteiten om het tekort onder de 6 procent van het bbp te krijgen. (belga/ep)