200 Catalaanse burgemeesters zakken morgen af naar Brussel

Archiefbeeld van 27 oktober 2017. Catalanen komen op straat in Barcelona.
REUTERS Archiefbeeld van 27 oktober 2017. Catalanen komen op straat in Barcelona.
Morgen komen tweehonderd Catalaanse burgemeesters naar Brussel om uitleg te geven over de toestand in Catalonië. Dat bericht de Catalaanse krant La Vanguardia. Bedoeling is om uit eerste hand informatie te geven over wat er momenteel in de regio gebeurt, onder meer over het opsluiten van regeringsleden en de toepassing van het beruchte grondwetsartikel 155.

De burgemeester van Premia de Mar (Barcelona) en voorzitter van de Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, en de burgemeester van Vilanova i la Geltru (Barcelona) en voorzitster van de Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, hebben de reis vandaag in een interview met Catalunya Radio aangekondigd. De beslissing om naar Brussel te komen, is vrijdag genomen op een gezamenlijke vergadering.

De burgemeesters reizen op en af naar Brussel en zullen samen met Europarlementsleden hun opwachting maken. Er wilden naar verluidt nog meer burgemeesters meekomen, maar er zijn niet genoeg beschikbare vluchten.

Anderzijds zullen ook leden van de Catalaanse vereniging van ondernemers die tegen onafhankelijkheid zijn, naar Brussel komen. Zij geven om 12.30 uur een persconferentie vanuit het Europees parlement.
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim Tijskens

  Jan Boden Er zijn al lange tijd taalwetten vastgelegd in dit land. Wie weerhoudt jou ervan je eigen taal te spreken? Het mag wel eens gedaan zijn met dat populistisch geleuter over Vlaanderen aan den IJzer en de helden tijden WO I die zogezegd alleen uit Vlaanderen kwamen... Zagevent!

 • Rudi Goossens

  Groot gelijk Jan Boden. De nagel op de kop, tot spijt van wie het niet kan / wil toegeven....

 • Nuria Castells

  Iedereen in Cataluna kan Catalaans spreken zonder repressie en we spreken Catalaans. Jan Boden, je bent totaal niet geïnformeerd in deze discussie ...

 • Jan Boden

  Deze mensen zijn hier meer dan welkom, in het hart van de Europese democratie. Vlamingen begrijpen als geen ander wat het betekent om onderdrukt te worden en de eigen taal niet te mogen spreken.

 • Johan Vercarre

  Een mooier gebaar van solidariteit kan men zich niet indenken van die 200 burgemeesters. Hopelijk krijgen ze bij hun terugkeer geen last met opperdictator franquist Rajoy !