20 jaar na mysterieuze dood van JonBenet Ramsey (6) is er een nieuwe theorie over hoe het kindsterretje aan haar einde kwam

Het Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey (6).
photo_news Het Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey (6).
Wat is er gebeurd met het Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey (6) op de avond van 26 december 1996? Op die vraag is twintig jaar na de feiten nog altijd geen antwoord gevonden. Nadat eerder al met een beschuldigende vinger gewezen werd naar haar ouders en broer, wordt in een nieuwe documentaire op Netflix een controversiële nieuwe theorie gelanceerd. Op basis van getuigenissen van bewoners van het plaatsje Boulder in Colorado, waar het meisje toen woonde met haar familie.

Het kindsterretje werd dood gevonden in de kelder van haar ouderlijke huis, acht uur nadat ze als vermist was opgegeven door haar moeder. Ze was gewurgd, had een zwaar hoofdletsel en was mogelijk ook seksueel misbruikt. In het huis werd ook een briefje gevonden waarin 105.000 euro losgeld werd gevraagd. De zaak bleek bijzonder mysterieus en kreeg heel wat aandacht in de media. Maar ondanks intensief onderzoek werd ze nooit opgehelderd. (lees hieronder verder)

Moeder Patsy en vader John Ramsey tijdens een persconferentie over de dood van hun dochter.
reuters Moeder Patsy en vader John Ramsey tijdens een persconferentie over de dood van hun dochter.
De ouders van het meisje loofden een beloning uit voor wie kon helpen bij het vinden van de moordenaar.
ap De ouders van het meisje loofden een beloning uit voor wie kon helpen bij het vinden van de moordenaar.

Al snel deden de wildste theorieën de ronde over de moord en daarbij werd ook gewezen naar haar ouders en haar broer. Die laatste was op het moment van de feiten 9 jaar en was al eerder agressief geweest tegen haar. Dat er in het huis geen sporen van inbraak waren gevonden, gooide alleen maar koren op die molen. Maar de gezinsleden werden officieel buiten beschuldiging gesteld in 2008, twee jaar voor moeder Patsy stierf aan kanker. En alle sporen liepen uiteindelijk dood. (lees hieronder verder)

De ouders en de broer van JonBenet, een jaar na de feiten.
ap De ouders en de broer van JonBenet, een jaar na de feiten.

En nu komt Netflix met een compleet nieuwe theorie. Plaatselijke acteurs die auditie deden voor een rol in een film over JonBenet, beweerden immers dat er ten tijde van de moord aanhoudende geruchten de ronde deden in Boulder dat er een pedofilienetwerk bestond en dat JonBenet daaraan ten prooi was gevallen. "Er werd veel over gesproken", klinkt het. "Zo ging het er in Boulder aan toe. Ik dacht altijd dat het een seksueel spelletje was geweest dat uit de hand was gelopen."

Nooit onderzocht
Een andere resident voegt daar nog aan toe: "Er was heel wat witteboordencriminaliteit in de regio en er werd gesproken over een pedofilienetwerk. Iedereen vroeg zich af waarom dat nooit onderzocht werd." (lees hieronder verder)

Een beeld uit de nieuwe documentaire van Netflix. Hannah Cagwin speelt het kindsterretje.
ap Een beeld uit de nieuwe documentaire van Netflix. Hannah Cagwin speelt het kindsterretje.

De programmamakers verklaarden alvast dat ze niet pretenderen alle antwoorden te hebben, maar dat ze gewoon willen tonen hoe de macabere moord door de jaren heen de fascinatie van het publiek vasthield en heel wat theorieën en mythes deden ontstaan.

'Casting JonBenet' ging in première op het Sundance Film Festival en is vanaf vrijdag te zien op Netflix.

Casting JonBenet | Official Trailer [HD] | Netflix

In 1996, Boulder, Colorado was rocked by the mysterious death of six-year-old pageant queen, JonBenet Ramsey. Two decades later, director Kitty Green returns to audition local actors, unpacking how each remembers and relates to the ill-fated Ramsey family. A darkly moving exploration of crime, guilt and personal bias, Casting JonBenet expertly blurs the lines between documentary and drama.